top of page

Een stukje geschiedenis...

De nieuwe Daimler sportwagen werd op de 1959 - New York Motor Show geïntroduceerd onder de naam Daimler Dart. Nadat Chrysler - Dodge Inc. met juridische stappen dreigde - het bedrijf voerde al langere tijd het model Dodge Dart - liet Daimler de modelnaam Dart snel vallen en werd de type-aanduiding omgedoopt in Daimler Sports 250 (later SP250, afgeleid van de cilinderinhoud in kubieke cm - 2.500 cc - gedeeld door 10). De eerste naamvoering 'Dart' is de échte kenner altijd bijgebleven... Kijk ook eens op Wikipedia waar een uitgebreid verhaal over de Daimler SP250 staat; wel Engelstalig!

Over een bouwperiode van slechts 5 jaar en een productie-aantal van 2.654 ex. zijn er een 3-tal versies van de SP250 op de markt verschenen t.w. de A-Spec. (1.924 ex.), de B-Spec. (474 ex.) en de C-Spec. (256 ex.). Totaal zijn er 1.453 RHD- en 1.201 LHD exemplaren bij Daimler in Coventry / U.K. van de band gelopen. De auto was in beginsel verkrijgbaar in 4 kleuren te weten: Black, Ivory, Royal Red en Racing Green (BRG). Overigens werd 90% (schatting !) van de auto's uitgeleverd in de kleur Ivory > was waarschijnlijk in die jaren een modekleur!. Vanaf oktober 1960 kwam daar de kleur Mountain Blue Metallic bij en na 1962 was iedere Jaguar-kleur in principe mogelijk.

De originele A-Spec. (1959 - 1960) was uitgerust met een door Edward Turner ontwikkelde Hemi-head V8 motor met 2.500 cc (140 PK) en haalde daarmee een topsnelheid van 120 mph (193 km). Het chassis was een kruisvormig ladderframe, gebaseerd op dat van de Triumph TR3. Dit chassis was echter voor de SP250 veel te licht uitgevoerd, waardoor bij snel genomen bochten de deuren spontaan openvlogen. Dit deed de reputatie van de wagen natuurlijk geen goed! Bumpers waren op dit type een optie; de auto's werden links en rechts naast de grill voorzien van zgn. 'cat whiskers'. Een kachel en ruitensproeiers waren tegen meerprijs (!) leverbaar...

In mei 1960 nam Jaguar het financieel slecht draaiende Daimler over voor 3.4 miljoen Pond van BSA en maakte meteen werk van het gammele chassis. In 1961 werd de verbeterde B-Spec. uitgebracht. Onder het dashboard kwam een driedelige beugel die de A-stijlen verbond met de dorpels. Hiermee werd het schutbord versterkt en het maakte  bovendien de stuurkolom steviger. Ook ter hoogte van de B-stijl kreeg de carrosserie verstevigingen en werden de dorpels versterkt door toevoeging van extra kokers in de lengterichting. Deze aanpassingen resulteerden in een sterk verbeterd en dus strakker rijdend chassis. Naast aanpassingen aan het chassis werd ook de polyester body dikker uitgevoerd (m.n. de achterspatborden) en ook de achteras werd ingewisseld voor een steviger exemplaar. B-Spec.'s werden standaard met bumpers, een kachel en ruitensproeiers afgeleverd.

In 1963 volgde vervolgens nog het type C-Spec. voorzien van extra 'luxe' accessoires (sigaretten-aansteker / ruitenwisser met 2 snelheden). Tevens werd er een automatische Borg Warner versnellingsbak aangeboden, waar de Metropolitan Police - New Scotland Yard, London - dankbaar gebruik van maakte en een 26-tal SP250's met automaat bestelde. Met deze uitvoering konden eindelijk de stoere café-racers achtervolgt en aangehouden worden!

logo Daimler register beige.png
Uitgave 'Dutch Cars Cards' - HACHETTE - Dutch Edition 2000/2001.

Op E-bay kwam ik deze uitgave van Hachette tegen met informatie over de SP250 anno 2000/2001. Leuk om te lezen. Wat wel opvalt, is dat in de illustratie op de achterpagina 'vrouwlief' ineens achter het stuur zit; ik had deze variant nog niet eerder gezien! Heel feministisch en dát in de jaren '60...  Ach, manlief had zo te zien last van een stijve nek en 'nood breekt wet' denken we dan maar! Het is maar goed dat het allemaal fictief is, want anders zou ze er nog een hele kluif aan krijgen om die Daimler (zonder rack & pinion) de hoek om te zetten...

Ansichtkaart van de SP250.

Door 'broerlief' aangekocht bij het British Motor Museum (sept. 2016). Van je familie moet je het ook zéker hebben! De illustratie & tekst zijn overgenomen uit de officiële Daimler SP250 folder en die tekst - die je met een loep moet lezen - is typisch 60-er jaren. Ja, die toenmalige copywriters trokken alle registers open:

 

BUILT TO GO PLACES ... FAST!

People who're going places ... fast ... are going Daimler SP.250! Nimble as a kitten in town traffic, yet the highway is the true domain of the SP.250. To feel its eager response as you open up is to know a new motoring adventure. And with the exhilaration of its power you get the confidence of feather-light handling, positive disc-braking and impeccable cornering. Breathtaking as its performance is SP.250 styling! From sleek, fluted grill to flaunting rear fins, every eye- appealing curve of its body expresses the spirit of speed. This, then is the SP.250, the newest and most exciting of all fine sports cars. A car that will captivate the newcomer as surely as the seasoned driver. A car that is a joy to drive and a source of never ending, thrilling satisfaction.

For performance ... styling... handling... go Daimler SP.250!

 

Zo'n tekst moet je niet willen vertalen, dat haalt alle sjeu er vanaf. En nu weet u weer waarom u Daimler Dart / SP.250 rijdt, danwel zou moeten rijden !!

Gespot op Internet !

Al 'zoekende' op Internet kwam ik een folder tegen van de Optional Extra Equipment & Accessories die toendertijd bij bestelling van een nieuwe Daimler Dart / SP250 'aangekruist' konden worden. Aan de aangeboden extra's te zien had dit foldertje betrekking op de laatste C-Spec. serie (1964) en konden de aangeboden accessoires ook gebruikt worden om eerdere jaargangen van de auto wat te up-daten. Extra's als: spaakwielen, banden met witte wangen, een electrische ruitensproeier, een kachel, een tonneau-cover, een hard top, automatische versnellingsbak, ver- en breedstralers, een achterbumper i.p.v. de standaard gemonteerde 'overriders', een verstelbare stuurkolom. Ook een badge bar werd in de zestiger jaren als accessoire item opgenomen. Mijn auto (de Barn Find !) heeft - volgens de gegevens van het Jaguar Heritage Trust - ook zo'n badge-barretje gehad, maar dat is helaas verdwenen

en kom er nu nog maar eens om...

Daarnaast kwam ik ook nog een 'spannende' advertentie tegen uit begin zestiger jaren waarmee The Daimler Company Ltd. uit Coventry, England haar nieuwe sportwagen in de States introduceerde. Ik denk zo rond 1962 / '63, want er werd niet meer gesproken over de Daimler Dart (introductie in 1959); ook is de afgebeelde auto al voorzien van bumpers en spaakwielen. De 'man behind the wheel' was nogal ingenomen met z'n nieuwe auto en dat mocht de buurvrouw best weten! In de tekst zet Daimler zich nogal sterk af tegen de 'gevestigde' orde. Die SP250 was ogenschijnlijk 'superieur' aan alles wat er tot dan toe op de Amerikaanse sportwagenmarkt werd aangeboden... De auto was verkrijgbaar bij twee (!) dealers; in het Westen bij Earl C. Anthony, Inc. en in het Oosten bij The Daimler Corporation. Ik neem aan dat laatstgenoemde ook de importeur was. Het dealer-netwerk moest duidelijk nog verder opgebouwd/uitgerold worden !

In juni 2021 kwam ik op Ebay de advertentie van R.M. Grossman - standplaats West Nyack / New York - tegen. Het vermoeden is dat dit de naast de importeur een extra 'nieuw verworven' dealer was...

Dart USA advert.png

Cigaretten-reclame anno 1960 !

Onlangs (augustus 2019) kwam ik onderstaande Franse cigaretten-reclame tegen. Er stond niet bij welk merk (Gauloises ?) deze autoplaatjes bij de rookwaar leverde, maar dat zal toch ook 60-er jaren werk geweest zijn. En toen was onze SP250 nog een hele 'moderne' voiture natuurlijk! Deze serie bestond uit 25 illustraties.

SP250 Cigarette Card Illustration.png
bottom of page