top of page

Onder deze button (NEWS) vindt u het 'laatste' nieuws. Daaronder volgen nog twee hoofdstukken te weten RESTAURATIE-PROJECTEN met de verslaglegging van twee restauratie-projecten en CARS & PARTS FOR SALE. Onder het kopje CARS FOR SALE een overzicht van de op dit moment 'Te Koop' staande exemplaren binnen Europa, waarbij we ons in principe beperken tot alleen de LHD uitvoeringen*. Onder het kopje PARTS FOR SALE staat een overzicht van de diverse 'unieke' onderdelen die onze 'DDD-ers' in de aanbieding hebben.

* P.S. RHD uitvoeringen vindt u o.a. op: www.carandclassic.co.uk. en op www.classiccarsforsale.co.uk

N E W S

NIEUWSBRIEF LAURENCE JONES - APRIL 2024.

De april-uitgave van de Nieuwsbrief van Laurence Jones vindt u hier: April 24 newsletter.pdf

SHANNONS CLUB TV - EPISODE 149 - TEST DAIMLER SP250 (YouTube).

Met een beetje scrollen op internet kom je van alles tegen. In Australië bijvoorbeeld hebben Mark Oastler en John Wright een club opgericht "Shannons Club TV" die klassiekers beoordeeld. Beiden presenteren hun bevindingen en de opnamen zijn via YouTube te bekijken. In 'Episode 149' wordt de Daimler SP250 besproken; "the car that struggled to equal the sum of its parts" oftewel het "samengaan van delen levert meer op dan de som der delen" (Grieks gezegde). Als u op YouTube "shannons club tv - episode 149" intypt, krijgt u de betreffende uitzending rap in beeld! De rode SP250 in het filmpje is van Domenica Ashworth die in Melbourne woont, zoals Laurence Jones me wist te vertellen.

IN MEMORIAM BETTY VAN DER ZANDE - VAN DE SANDT 5 DECEMBER 2023.

Op 5 december j.l. moest onze goede vriend John van der Zande ons berichten dat z'n Betty helaas onverwachts was komen te overlijden. Na een leven vol zorg, liefde en aandacht voor haar naasten en vele anderen, heeft hij haar met veel verdriet los moeten laten; zij was slechts 69 jaar oud. Jammer, een zeer goede (Daimler-minded) vriendin is niet meer... Wij wensen John en de overige familieleden & vrienden veel kracht toe bij het verwerken van dit hele grote verlies.

BRITAIN'S WORST SPORTS CAR??

Op You Tube kwam ik een filmpje tegen van journalist Jack die regelmatig klassiekers test en dit keer (Volume 27) was de Daimler Dart aan de beurt. De heading van de reportage was nogal negatief, maar werd direct gecorrigeerd met de tekst "BUT the Daimler Dart has a hidden ace..." en dat doelde op die machtige V8 die onderhuids aanwezig is. Bekijk het filmpje en geniet: https://www.youtube.com/watch?v=3uNWZY3pjV8

UNIEKE BARN FIND COLLECTIE IN DORDRECHT! 230 KLASSIEKERS, WAARONDER OOK EEN DAIMLER DART!!

Enkele maanden terug werd er in een 3-tal loodsen in Dordrecht een unieke verzameling oldtimers gevonden die door een 'verzamelaar' genaamd de heer Ad Palmen over de laatste 40 jaar bijeen was gebracht. Aangezien de gezondheid van de heer Palmen te wensen overliet, is er toen contact gezocht met belangrijke 'mannen' uit het klassieker-wereldje en Nico en Nick Aaldering brachten het winnende bod uit. Totaal 230 klassiekers worden eind mei door Aaldering geveild onder de naam "The Palmen Collection". Natuurlijk (?!) zat er onder die 230 klassiekers ook een Daimler Dart / SP250 en dus gaan we zéker op een van de kijkdagen langs in Dordrecht om te achterhalen wat de chassis- en bodynrs zijn. Het is in ieder geval een Ivory gekleurde, linksgestuurde uitvoering. In de UK zitten ze nu al met smart te wachten op mijn info!! Overigens onder de banner PHOTOS heb ik er ook nog 2 foto's bij afgebeeld.

Kijk op: https://www.youtube.com/watch?v=JZCte3ghWqA en ook op de veel uitgebreidere site https://www.gallery-aaldering.com/nl/the-palmen-barnfind-collection-by-gallery-aaldering/ en verbaas je over deze écht unieke Barn Find collectie!

 

Update I -  juni 2023: de Palmen Dart is verkocht voor € 13.500,00 excl. veilingkosten van 15,13% ( € 15.542,55 ).

Update II - juli 2023: de Palmen Dart blijft vooralsnog in Nederland!! De auto is aangekocht door een vrouwelijke klassieker-fan en die woont... in Eindhoven! Bij mij dus 'om de hoek' en we hebben al nader kennis gemaakt. De auto wordt door haar en haar vader onder handen genomen; foto's volgen als het zover is.

 

WEBSITE "BRING A TRAILER" MET OVERZICHT ACTUELE PRIJZEN DAIMLER's SP250...

Laurence Jones had in zijn Februari-nieuwsbrief melding gemaakt van een Amerikaanse website 'bring a trailer' waarop de diverse verkoopprijzen van de Daimler SP250 te vinden zijn. Leuk om zo af en toe een blik op te werpen. Mocht u de melding gemist hebben; u vindt 'm via de volgende link: https://bringatrailer.com/daimler/?q=daimler

 

2e KAMER VERWERPT AMENDEMENT AFSCHAFFING MRB-VRIJSTELLING OLDTIMERS.

De Tweede Kamer heeft deze week ((11/11) het amendement 'afschaffing MRB-vrijsstelling oldtimers' verworpen. Het amendement werd ingediend door het driespan Dassen, Nijboer (PvdA) en Maatoug (Groen Links). Zij dienden het voorstel in het kader van het Belastingplan 2023 in, maar kregen nul op rekest. Lees het gehele artikel op: https://amklassiek.nl/tweede-kamer-verwerpt-amendement-afschaffing-mrb-vrijstelling-oldtimers/2022/11/11/

Dan toch maar twee keer nadenken voordat je PvdA en/of Groenlinks stemt!!!

IN MEMORIAM BRYAN PURVES 20 MAART 2022.

In de mei-uitgave van de Driving Member maakt Barry Thorne melding van het heengaan van Bryan Purves die z'n jarenlange strijd tegen darmkanker helaas  heeft moeten opgeven. Met Bryan verliezen we een top-vakman die

de mooiste interieurs voor o.a. onze SP250's vervaardigde. De complete interieurs (tapijt en stoelen) van zowel m'n BRG Dart en het Barn Find project  heeft hij geleverd en zien er TOP uit. May he rest in peace !

SURVIVOR NR. 1.741 IS GEVONDEN EN WEL HIER IN NEDERLAND!

Ik heb er lang op moeten wachten, maar geduld is een schone zaak. Kenteken DL-84-75 bleef lange tijd een onbekende. De auto werd op 02-08-2000 door de toenmalige eigenaar op z'n naam gezet en is toen waarschijnlijk ook vrij snel in de 'opslag' gegaan. Vorige maand dook de wagen ineens op bij veilinghuis Automotive Auctions in Boxmeer. Het hoogste bod was € 14.500,00 en dáár liet de eigenaar hem niet voor gaan. De wagen werd op 29 april 1960 door Earle C Anthony Inc. in Californië besteld. Natuurlijk was de auto uitgevoerd in de kleur Ivory (acht van de tien auto's kregen die kleur!); de carrosserie is nu voorzien van een BRG laklaag en heeft helaas veel last van osmose. Zal in z'n geheel gerestaureerd dienen te worden. Het UK Register was blij met m'n melding en gaf de auto het nummer 1741 UKK mee. (UKK - Unknown Known !).

 

Update: eind juli meldde de nieuwe eigenaar zich met een mailtje via de website. De auto is dus toch verkocht en zal door de nieuwe eigenaar gerestaureerd gaan worden !!

IN MEMORIAM BEP OSENDARP 2 FEBRUARI 2022.

Mijn allerliefste vriendin, fantastische echtgenote, trotse moeder en oma, beste maatje, navigator en partner in business is helaas na een 18 maanden lange strijd op 02-02-2022 ingeslapen. Ze heeft alles gegeven om te overleven, maar het was haar gewoon niet gegund. We gaan haar vreselijk missen!

Als u de volgende link aanklikt kunt u haar rouwkaart bekijken: Rouwkaart Bep Osendarp.pdf

Onder de banner PHOTOS hebben we foto's van haar rouwadvertentie en speciale rouwstoet opgenomen.

IN MEMORIAM SIMON ZUURBIER  31 OKTOBER 2021.

Deze week bereikte ons het droevige nieuws dat onze goede vriend Simon Zuurbier op 76 jarige leeftijd is overleden. Een markante Dart-rijder is ons ontvallen... Wij wensen zijn vrouw Ineke en de overige familieleden &

vrienden veel kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies.

"TURN ME ON AGAIN" - A SONG BY NERINA PALLOT.

De Engelse zangeres Nerina Pallot zingt een prachtig nummer gezeten achter het stuur van een prachtige auto; een Daimler SP250 om precies te zijn. Klik aan en geniet: https://www.youtube.com/watch?v=pKOA0DLcdAA

NR. 1.717 VAN 'THE SURVIVORS' IS GEVONDEN!

In z'n vorigste newsletter (July 20212) meldde Laurence Jones dat de 1.717 th Survivor is gevonden. De auto reed gewoon de garage binnen van Robert Grinter. Het blijkt een late C-Spec te zijn; in 1964 door de eigenaar nieuw besteld en tot nu toe nog steeds in zijn bezit. De beste man is slechts 93 jaar oud !

ARTIKEL "JAY LENO. DE VERZAMELAAR."

Harm Kremer stuurde me het artikel "Jay Leno, de verzamelaar" zoals dat eerder afgedrukt stond in het augustus-nummer / 2015 van het blad Octane. In het artikel beschrijft Jay de aankoop van z'n Barn Find SP250 en de story waarom de auto in de vergetelheid is geraakt. Leuk om nog een keer te lezen: Jay Leno (SP250).pdf

EN HELAAS IS ER WEER EENTJE VERTROKKEN ...

De eigenaar van de SP250 met kenteken DR-78-11 heeft me op 12 oktober j.l. medegedeeld dat hij zijn auto aan een buitenlander verkocht heeft en dat de auto dus van het Register-overzicht gehaald kan worden. Hij heeft z'n Dart aan een Duitser verkocht. Afgelopen 3 jaar hebben we op die manier al ieder jaar een Dart de grens zien overtrekken. En da's natuurlijk heel jammer!

APK VRIJSTELLING BIJ 50 JAAR EINDELIJK GEREGELD!!

Tot vorig jaar waren alleen de SP's van bouwjaren 1959 en 1960 vrijgesteld van de APK-plicht. De Eerste Kamer heeft op 19 mei j.l. besloten om alle voertuigen ouder dan 50 jaar vrijstelling te verlenen!! De RDW heeft nu aangegeven dat vanaf 01-01-2021 de vrijstelling ook daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. Dus nog even een paar maanden geduld voordat al onze Daimlers SP250 nooit meer op bezoek hoeven bij de APK keurmeesters. De mijne is zojuist weer (goed) gekeurd en dat was dus meteen de allerlaatste keer!

EERSTE EN LAATSTE DART !

In de AUTOVISIE uitgave van 27 augustus (nr 18) is op pagina 54 een 8 pagina tellend artikel opgenomen aan de hand van Martin Buckley over de eerste en laatste Daimler Dart. De oudste overgebleven SP250 ontmoet de nieuwste Dart, die er nooit is geweest: de door William Lyons neergepende SP252 ! Leuk om te lezen!

PM-00-01 WORDT HET NIEUWE BEGIN !

AM Klassiek meldde in haar september-uitgave dat de nieuwste kentekenregistratie voor klassiekers - van voor 1 januari 1973 - begin oktober met de lettercode PM vooraan > PM-00-01 < door de RDW zal worden ingevoerd. De serie beginnend met de letters DZ vooraan is tegen die tijd met 9.999 ex. opgebruikt!

'EXCLUSIVE DISCOUNT' BIJ DMG VOOR LEDEN VAN CLASSIC CARS CLUBS

Eind juni ontvingen we een mail van de David Manners Group (DMG) waarin u als 'owners club member' korting in het vooruitzicht gesteld wordt. Die korting loopt van 5 t/m 10% - afhankelijk van de order-grootte. Vraag erom bij uw volgende bestelling!

NR. 1.696 VAN 'THE SURVIVORS' IS GEVONDEN!

Via onze website ben ik in contact gekomen met een woordvoerder van de eigenaar van de 737 - 0252. Een prim-rose yellow gekleurde A-Spec. die eind februari 1960 op transport is gezet vanuit Coventry naar de States. Bij navraag in de UK blijkt dat deze auto te boek stond als 'vermist'. En nu zoals ze het in Engeland zo mooi omschrijven als "an Unknown known" >> UKK. Deze auto is aldus nr. 1696 in de lijst van Survivors; en dat zomaar in Nederland! De auto staat al 30 jaar in de opslag en wordt nu wegens omstandigheden verkocht. Info via de Contact-button.

PROJECT HEAVEN > VAN POLYESTER NAAR ALUMINIUM...

De body van de Special Bodied Sports van Sean Mooney werd na een aanvankelijke total-loss geheel uit aluminium ge-restyled. We mochten de auto vorig jaar al aanschouwen tijdens het diner ter ere van The 60th Anniversary van de SP250 in Solihull. De gehele transformatie staat opgetekend in The Driving Member van Februari 2016, maar nu ook via de eigen website van de mannen te zien: http://www.project-heaven.com/project/daimler-sp250-dart/  Bekijk de foto's en lees de begeleidende tekst; hele aparte en dure auto geworden!

HAPPY BIRTHDAY 100188 !!

Jean-Paul Schuerwegen stuurde ons vanmorgen (19/2) het bericht dat zijn SP250 precies vandaag 60 jaar geleden van de productielijn in Coventry liep en 3 dagen later op transport werd gezet naar de importeur Earle C. Anthony in de staat Californië / USA. De auto werd aldaar uitgeleverd aan de 1e eigenaar t.w. Vargas Louis G. Begin tachtiger jaren ging de auto over in handen van Dyrk X. Wall uit San Jose / Californië. In maart 2001 kwam de auto vervolgens in Nederland terecht bij dhr. J. Houtstra uit Zeewolde. Jean-Paul kocht de auto van eerder genoemde NL eigenaar op 1 augustus 2003 en aldus heeft hij hem nu ook al bijna 17 jaar in bezit! 60 Jaar vindt JP een feestje waardig. En terecht! Hij heeft de auto niet alleen in het zonnetje, maar ook op de gevoelige plaat gezet (zie button PHOTOS).

DAIMLER SP250 - CULT CLASSIC, NOT BEST SELLER / CAR & CLASSIC 12/2019

In de Nieuwsbrief van Laurence Jones van januari j.l. heeft hij een link naar een leuk artikel van carandclassic van 20-12-2019 opgenomen met betrekking tot de SP250. Bekende verhaal in een ander jasje. De getoonde auto stond 'te koop' met een vraagprijs van GBP 59.500,00 en is inmiddels verkocht aan een liefhebber. Deze link brengt u snel naar het betr. artikel: https://www.carandclassic.co.uk/magazine/daimler-sp250-cult-classic-not-best-seller/

OUDSTE DAIMLER DART AANGEKOCHT DOOR JAGUAR DAIMLER HERITAGE TRUST !!

Jaguar Daimler Heritage Trust (JDHT) in Gaydon / UK heeft de oudste nog bestaande Daimler Dart met chassis-nummer 100002 en gebouwd in 1959, teruggevonden in Canada en aangekocht. De auto is deels gerestaureerd en wordt op de komende NEC beurs in Birmingham op de stand van de Daimler SP250 Owners' Club tentoongesteld.

De auto is vanuit Engeland via Nederland uiteindelijk in Canada terecht gekomen. Via Laurence Jones ontving ik bijgaand persbericht: Press Release JDHT HP 438.pdf. Klik aan en lees het hele verhaal; vergeet vooral ook niet de link op pagina 3 (www.jaguarheritage.com/vehicle-collection/xhp438 ) aan te klikken !!

SP250 REGISTER HOLLAND NU OOK VIA WHAT'S APP !!

Er gingen 'stemmen' op dat het wel makkelijk zou zijn als de Dutch Daimler Darters (incl. 3 Belgische leden!) met elkaar ook via What's App zouden kunnen communiceren. Wij zijn de beroerdste niet en dus kunt u uw mobiele nummer doorgeven (contact-button) en dan nemen wij u op in de Groeps-app. Alleen voor Darters, dat wel!

ZWEEDSE (?) DART KOMT DE GELEDEREN VERSTERKEN...

Eind vorige maand kwam ik in contact met de eigenaar van een '61-er Daimler Dart / SP250 die de auto onlangs in Zweden aangeschaft had. De vorige eigenaar - een bejaard echtpaar - had de auto al 35 jaar in bezit gehad. Chassisnr. 100943. De auto is oorspronkelijk door de Parijse Daimler dealer "Charles Delecroix" in sept. 1961 bij de fabriek in Coventry besteld. De toen Royal Red gespoten auto kreeg zwart leren bekleding, maar de achterzijdes van de stoelen en de kaartenvakken op de deurpanelen werden in rood uitgevoerd. Ook werden er chromen spaakwielen onder gezet. De auto moest een beetje opvallen, want hij werd eind dat jaar gepresenteerd op de 1961 Paris Motor Show... De Dart is helaas ooit door een vorige eigenaar (het bejaarde echtpaar?) overgespoten in de wat tammere tint Ivory. De speciaal uitgevoerde bekleding (zwart / rood combinatie) zit er gelukkig nog wel in. Inmiddels is de keuring bij de RDW achter de rug en is het wachten op een NL-kenteken. Kenteken van de auto is nu ook bekend: DZ-78-97 (15-07-2019). Last but not least: de auto is inmiddels alweer verkocht, maar wel aan een Duitse wheeler-dealer helaas...

OFFICIEEL 'REGISTER SP250-BEHEERDER' BINNEN DE JDCH - JAGUAR 'GAZETTE' !!

Vanaf het mei/juni nummer is ondergetekende officieel opgenomen in het Register als contactpersoon voor de Daimler Dart / SP250 in de JDCH - Jaguar Gazette. Onze unieke Daimler SP250 mocht natuurlijk niet langer ontbreken in het Register-overzicht 'Jaguars & Daimlers' en dus bij deze 'rechtgezet'. Klik aan en u ziet het betr. overzicht: jdch-register.pdf.

INTERVIEW & PHOTOSHOOT SP250 T.B.V. COVERSTORY JDCH - JAGUAR GAZETTE !!

Vandaag  (16-04-2019) stond het interview, inclusief photoshoot gepland van m'n Daimler SP250. Gisteren de auto nog even langs de 'make-up' gestuurd - alles moet wel een beetje glimmen natuurlijk - en ook het weer was ons goedgezind. Lo Bour gaat er een mooi verhaal van maken en Guido de Visser heeft prachtige platen geschoten. In de juli / augustus-uitgave van de Jaguar Gazette kunt u er alles op nalezen. De SP250 was in die Gazette nog niet eerder in de 'spotlights' gezet en het 60 Jarige Jubileum dit jaar was dé aanleiding om dat nu gewoon een keer te doen. TOP! De persproef van deze coverstory kunt u lezen via de volgende link: GAZETTE_JULI/AUG.SP250.pdf

DAIMLER 'DART' WERD OP "01-04-1959" OFFICIEEL GEïNTRODUCEERD !

Op 1 April 1959 werd er via  het blad The Motor Magazine officieel melding gemaakt van de nieuwe Daimler Sportwagen genaamd "Daimler Dart". Eind van het jaar zou het model getoond gaan worden op de Int. Motorshow in New York. Ja, en dat alles zestig jaar geleden!

E U R E K A !!  DE BENZINELUCHT IN M'N KOFFERBAK IS EINDELIJK VERDWENEN!!

Iedere Daimler Dart / SP250 eigenaar kent het fenomeen en moe(s)t ermee leren leven: benzinelucht in de kofferbak! Er zijn al talrijke oplossingen - ook via het Forum - aangedragen, maar niets leek het probleem te kunnen elimineren. En nu, na dik twee jaar experimenteren, aanpassen, wijzigen, etc. etc. is het me dan - samen met Theo van Bree - eindelijk gelukt! Het heeft me de nodige financiële investeringen, frustraties, kopzorgen en wat al dies meer zij bezorgd, maar ik kan nu - april 2019 - melden dat mijn kofferbak niet meer naar benzinedampen ruikt. De benzinetank alleen al heb ik - denk ik - wel een keer of 10 uit- en ingebouwd... Mocht u geïnteresseerd zijn in een definitieve oplossing van dit riekende probleem dan kunt u dat via de contact-button kenbaar maken; u moet rekening houden met een investering in een aluminium tank met een hele reeks van doorgevoerde modificaties. We noemen 'm vol trots de 'The Super Tank' - made by SP250 Register Holland en maken een all-in prijs voor levering van een complete set; inbouwen mag en kan u makkelijk zelf doen. En zo niet dan regelen we dat ook nog. U begrijpt 'voor niets gaat de zon op' en van benzinelucht in de kleren wordt uw wederhelft ook niet happy van...

CONCOURS D'ÉLÉGANCE PALEIS HET LOO / APELDOORN GAAT VERHUIZEN!

In Autoweek van 4 februari j.l. werd hiervan melding van gemaakt: Paleis het Loo / Apeldoorn gaat op de schop en dus moest  men naar een andere lokatie. Gekozen is u voor Soestdijk en dus wordt ook de naam gewijzigd in Concours d'Élégance Paleis Soestdijk. Daarnaast heeft de Organisatie ervoor gekozen om meteen ook de datum te wijzigen. Van begin juli (met doorgaans veel regen) naar zonnig (?) eind augustus. De data 24 en 25 augustus kunt u in uw agenda noteren !

NIEUWE WEBSITE SP250 / DART OWNERS' CLUB UK IS GELANCEERD!

Vanuit Engeland bereikte ons het bericht dat de nieuwe site van de SP250 / Dart Owners' Club weer in de lucht is. In 2018 heeft de club veel problemen gehad met hackers en andere onfrisse figuren en zag men zich genoodzaakt de site uit de lucht te halen. Alles heeft een nieuwe lay-out gekregen en is  nu ook strakker / professioneler opgezet. U komt op de site als u klikt op de volgende link: https://daimlersp250dartownersclub.com/

 

CLUBBLAD 'THE DRIVING MEMBER' KOMT NU OP TIJD & VANAF 2019 ZELFS 12 KEER!!

Het Clubblad van de DLOC kwam eigenlijk altijd veel te laat 'op het vaste land' aan. Bij de UK-members lag ie de eerste week al op de mat en wij moesten wachten tot soms wel de derde week van de maand. Ondergetekende (the Initiator) heeft de boys in Engeland maar eens goed wakker geschud met als resultaat dat het blad al sinds 3 maanden rond de eerste van de maand nu ook bij ons in de bus zit. Last but not least komt de Driving Member nu 12x per jaar uit (het december/januari nummer was altijd een combinatie-nummer). Dit besluit heeft wel tot gevolg gehad dat de 'gratis' jaar-kalender is komen te vervallen, maar dat is geen probleem want we bestellen als échte SP250-diehards gewoon onze eigen SP250 kalender die in 2 uitvoeringen verkrijgbaar is! We are very pleased!

REDAKTIONEEL ARTIKEL IN 'CLASSIC WORLD' OVER DE DAIMLER DART / SP250.

In Classic World (uitgave van 23 November 2018) staat het 'bekende' verhaal over de Daimler Dart / SP250 onder de titel "forgotten hero". Het artikel wordt wel aangekleed met mooie foto's van een 2-tal (top-gerestaureerde) Darts. Klik op de volgende link: https://classicworld.co.uk/nostalgia/forgotten-hero-daimler-sp250/

REPORTAGE DAIMLER DART / SP250 OP RTL7 - 4 NOVEMBER '18.

Voor diegenen die het gemist hebben: kijk (terug) op RTL7 - Autowereld van zondag 4/11 rond de klok van 17.32 uur. Nico Aaldering heeft de SP250 van één van onze (ex-)clubleden gekocht en rijdt er tijdens de uitzending een rondje mee. Hij is er zeer over te spreken. Via de TV kijkt u met 'programma gemist' en anders inloggen/aanmelden met de volgende link: https://www.rtl.nl/video/00992020-c4f2-3de2-8aff-bf699c4fb51a/

UNIEKE BRIEF VAN THE DAIMLER CO. LTD UIT 1963!

Mijn oudere broer attendeerde me op een brief van de 'The Daimler Co. Ltd.' gedateerd 12th July 1963 en gericht aan J.S. Immenga uit Uithuizen (Gron.), die schriftelijk om meer informatie omtrent het merk Daimler had gevraagd. De brief met bijlagen werd via Marktplaats.nl aangeboden en ik kon de verleiding toch niet weerstaan... Naast de gebruikelijke folders zaten er ook nog twee pagina's met gedenkwaardige gebeurtenissen van het merk bij. Alles keurig netjes door de secretaresse van Mr. W.E. Hilton, Export Manager, op een Remington (?) typemachine uitgetypt. We hebben alles ingescand en in een pdf-file verpakt. Leuk om te lezen > dus klik aan en oordeel zelf: brief_&_bijlagen Daimler.Co.pdf

RESTAURATIE-PROJECT '737 - 2008' AFGEROND!

De SP250 "B-Spec" met body nummer '737 - 2008' en chassisnr. '101224' is op dinsdag 15/10 door de RDW gekeurd en goed bevonden. De trotse eigenaar krijgt volgende week (wk 43) zijn 'plastic' kentekenbewijs thuisgestuurd; de tijden van linnen en papieren kentekens liggen helaas al ver achter ons...

EN WEER GAAT ER EEN NEDERLANDSE SP250 NAAR HET BUITENLAND...

De auto met kenteken DZ-31-60 is via The Gallery / Brummen eind september verkocht aan een nieuwe eigenaresse en die woont... in Noord Duitsland! In 2016 stond de teller nog op 26 NL- gekentekende auto's (excl. de 6x restauratie-projecten) en nu is dat aantal gedaald naar 21 ex. Met nog 5 'restauratie-projecten' erbij komt de teller uit op 26 stuks. De SP250 wordt - ook in Nederland - een steeds zeldzamere verschijning!

1/43 SCHAALMODEL DAIMLER SP250.

Simon Zuurbier attenteerde ons op het 1/43 schaalmodel van de SP250 van het merk Oxford dat o.a. door de Fa. Ototony Modelcars - Naaldwijk in NL geleverd wordt. Prijs incl. verzendkosten € 36,95.

Op www.ebay.co.uk worden er overigens ook schaalmodellen van Atlas (± € 25,00) en Pathfinder (dik € 130,00) aangeboden. De keuze is aan u > leuke verjaardags-kadootjes ??

NR. 1.638 VAN 'THE SURVIVORS' IS GEVONDEN!

Via een relatie met toegang tot sommige RDW gegevens ben ik achter het chassisnr. van de SP250 met kenteken AL-25-05 gekomen. Bij navraag in de UK blijkt dat deze auto te boek stond als 'vermist'. En nu zoals ze het in Engeland zo mooi omschrijven als "an Unknown known". Deze auto is aldus nr. 1638 in de lijst van Survivors; en dat zomaar in Nederland! Van alle 22 NL-gekentekende SP250's zijn de technische gegevens nu bij het SP250 Register Holland bekend. De auto is overigens op 13 april 1962 geleverd aan de Fa. Taylor Whalley & Spyra in Manchester en dit ingenieursbureau blijkt anno 2018 nog steeds actief te zijn. Via een ander contact weten we nu ook de naam van de eigenaar!

 

NUMMER 4 VAN DE 6 RESTAURATIE-PROJECTEN IS BIJ HET REGISTER BEKEND!

Zo via via kan je als Register Beheerder toch weer een keer scoren. Navraag bij een van de DDD-ers leerde me dat hij het bodynr. van een van de drie nog ontbrekende auto's in de reeks 'restauratie-projecten' kende en zelfs een foto van het plaatje met het bodynr. had! Je combineert dan een en ander en vervolgens is nr. 4 in de reeks van 6  bekend. Top! De eigenaar van de auto wenste toentertijd niet mee te werken aan een 'openbare' vermelding in het Register en dus doen we dat ook niet. Privacy van de leden staat bij ons voorop! We missen er nu nog twee t.w. een zwarte (ergens in Zuid Holland) en een primrose yellow gekleurd exemplaar (ergens in Limburg). We blijven zoeken, vragen, combineren, etc. etc. ...

ARTIKEL VAN JAY LENO OVER DE 'SNELLE DART'

Harm Kremer stuurde ons een artikel - opgetekend door Jeremy Hart - van Jay Leno toe dat hij spotte in het blad Octane (08/2015) over de 'Snelle Dart'. Leuk verhaal over de unieke Dart van de komiek en talkshow-presentator. Klik aan & lees: Jay Leno_De Dart.pdf

VRIJSTELLING APK-PLICHT VOOR ALLE DAIMLERS SP250!

Tot vorig jaar waren alleen de SP's van bouwjaren 1959 en 1960 vrijgesteld van de APK-plicht. Echter - gelezen in de AMK Nieuwsbrief van 3/1 - vanaf 1/2018 zijn alle auto's ouder dan 50 jaar geheel vrijgesteld! Het Ministerie van I&M kwam met deze mededeling: 'Het Ministerie voor I&M neemt het door de RDW gecoördineerde voorstel voor de implementatie EU APK-richtlijn (2014/45/EU) over, inclusief het FEHAC-voorstel voor de APK-vrijstelling van voertuigen ouder dan 50 jaar. Op aandringen van de FEHAC blijft het huidige 2-jaars regime voor voertuigen ouder dan 30 jaar in stand; dit voldoet in praktijk prima'. Dat betekent dat alle SP's (1959 > 1964) nu zijn vrijgesteld van de APK-plicht!

Update: deze regeling zou per 18 mei a.s. van kracht zijn, echter door onvoorziene omstandigheden is de '50-jaar' vrijstelling door de betr. instanties voorlopig weer on-hold gezet !! We houden u op de hoogte.

WEBSITE SP250 REGISTER HOLLAND - INT. BEKEKEN!

Onze website wordt ook Internationaal leuk bezocht! Via het Wix-overzicht kunnen we zien dat 'geïnteresseerden' uit Rusland, Taiwan, USA, UK, Frankrijk, Spanje, België en natuurlijk ook uit Nederland onze site bezoeken. Leuk om te weten!

HAGERTY CLASSIC CAR VALUES - DEC. '17.

Op de Hagerty Insurance Comp. - site kan je zo zien wat zij als markt-waardes m.b.t. klassiekers hanteren. Ik heb eens even gekeken op Daimler SP250 / bouwjaar 1962 en de verzekeringswaarde wordt in 4 gradaties weergegeven: FAIR, GOOD, EXCELLENT & CONCOURS. In redelijke staat (FAIR) GBP 24.400,00 (± € 28.000,00); in goede staat (GOOD) GBP 32.300,00 (± € 37.150,00); een auto in uitstekende staat (EXCELLENT) wordt gewaardeerd op GBP 52.400 (± € 60.250,00) en tenslotte in Topstaat (CONCOURS) GBP 69.000,00 (± 79.350,00). Opgegeven marktwaardes zijn gebaseerd op de lokale (UK) markt. Prijzen zullen zeker per land nog verschillen en heeft alles te maken met vraag & aanbod. U weet zelf wel in welke conditie uw auto zich momenteel bevindt...

NIEUWE AANMELDING OP 18/11 !

Zaterdag 18 november j.l. meldde de (oud) eigenaar van de SP250 met kenteken 19-FX-87 zich via de Contact-button. Hij kocht de RHD uitgevoerde auto in 1975 in Londen en reed hem zelf naar Nederland. Dat zal wel met de boot zijn gegaan, want de "Tunnel" was toen nog niet geopend... Zijn zoon heeft de auto na 40 jaar overgenomen en 'm op 07-05-2015 op naam gezet. Senior heeft beloofd de bij ons ontbrekende gegevens (body- / chasssis- / & motor nrs) te achterhalen en bij het Register aan te leveren. Hij stuurde ook nog leuke zwart/wit foto's uit 1975 van toen hij de auto net zelf had aangeschaft; zie button Gallery.

RENT A CLASSIC 'DART' IN ZUID FRANKRIJK...

In het meest zuidelijke puntje van Frankrijk - in Nice welteverstaan - zit een een autoverhuurbedrijf dat alleen klassiekers in de vloot heeft. Denk daarbij aan auto's als MG's TD & A, Mercedes 250SL, Austin Healy 100/6, Ford Mustang, Porsche 356 Speedster & 550 RS Spyder, etc. Niet de minste auto's. Ook op het lijstje: een zilvergrijze Daimler Dart / SP250. Moet toch fantastisch zijn om in díe contreien en zo'n auto mooie toertochten te maken... Voor de Dart dient u wel een borg van € 5.000,00 achter te laten en per dag kost ie ook € 349,00 aan huur. 3 Dagen komen op € 799,00 en een weekje 'slechts' € 1.699,00. Mondain 'toeren' kost nu eenmaal geld. Bent u geïnteresseerd, kijk dan op: www.rentaclassiccar.com

WAAROM IS DIE AMPÈREMETER NIET VAN SMITHS ?

Zoals elke fabrikant van dashboard-instrumenten heeft ook Smiths zijn oorsprong in de horloge- en klokkenmakerij. In 1851 startte Samuel Smith als horlogemaker en juwelier zijn winkel in Londen. Rond 1870 nam Junior de zaak over, breidde e.e.a flink uit en bouwde rond 1900 de eerste kilometerteller. In 1930 verkocht Smith een groot deel van het bedrijf aan Lucas (alles m.b.t. licht, starten & ontsteking) met de afspraak dat beide bedrijven met hun producten en ontwikkelingen niet in elkaars vaarwater gingen zitten. Dát is meteen ook de reden dat je in veel Britse klassiekers (incl. de Daimler Dart / SP250) een Lucas ampèremeter aantreft in een dashboard met verder alleen Smiths meters voor snelheid, toerental, temperatuur, benzine & oliedruk. Leuk om te weten toch!

Overigens de Lucas producten staan in de UK ook bekend onder de veelzeggende naam "Prince of Darkness"; toch iets om rekening mee te houden!

NIEUW - VIA DE IMPORTEUR - GELEVERD IN NEDERLAND...

Wist u dat er 8 Daimlers SP250 origineel op Nederlands kenteken zijn geleverd ?! De toenmalige Jaguar Importeur & Hoofddealer de Fa. Lagerwij te 's Gravenhage heeft - nadat Jaguar Ltd in 1960 collega automobielfabrikant Daimler Ltd had overgenomen en in 1961 met de verbeterde B-Spec. kwam - in de jaren '61 & '62 totaal 8 Daimlers SP250 bij de fabriek besteld en aan de eerste NL-eigenaars uitgeleverd. Fa. Lagerwij bestelde 2x auto's in de kleur Ivory (chassis-nrs 100380 & 100462), 4x in de kleur Black (chassis-nrs 100501, 100510, 100511 & 100948), 1x in Royal Red (chassis-nr 100499) en 1x in Blue (chassis-nr. 101537). Deze laatste auto is uitgeleverd door Jaguar-dealer Caspers te Groningen. Van deze 8 auto's zijn er nog 3 bekend bij het NL-Register (2x Black met chassis-nrs 100510 / kenteken ET-97-69, afgifte 31-03-1961 & 100511 / kenteken EE-00-58, afgifte 17-08-1961 & 1x Ivory met chassis-nr. 100462 / kenteken GG-98-96, afgifte 30-11-1961); 1 van die 8 auto's is zéker uitgevoerd naar Duitsland (Ivory met chassis- nr. 100380) en staat onder het hoofdstuk 'Germany' in het Internationale SP250 pasSPort vermeld. Van de overige 4 is verder niets bekend. En dat betekent of geëxporteerd of helaas op de sloop terecht gekomen...

NIEUWE AANMELDING OP 30/8 !

Tijdens het Concours d'Elégance / Tijdlijn dat een onderdeel was van het 40 Jarig Lustrumfeest van de JDCH (Jaguar Daimler Club Holland) op zaterdag 29/8 j.l. had een collega Dart-owner z'n visitekaartje onder m'n ruitenwisser geschoven. Op 30/8 mailde hij me de - bij ons ontbrekende ! - gegevens van z'n auto met kenteken ET-97-69 door. De auto is een zwarte B-Spec. uit 1961 en origineel geleverd aan de eerste Nederlandse eigenaar! De huidige eigenaar heeft de auto in 2003 aangeschaft en heeft 'm dus ook al weer 14 jaar in bezit.  De auto was bij de SP250 Owners' Club in de UK niet bekend en die is met deze inschrijving "very pleased". De teller van de internationale 'survivors' staat daarmee nu op 1.616 ex. Alle gegevens zijn inmiddels nationaal & internationaal in de Registers bijgeschreven. Daarmee  zijn we in Nederland nu nog op zoek naar de ontbrekende gegevens van 3 auto's. Waaronder de DL-84-75 (rood), waarvan volgens de RDW de APK inmiddels 16 jaar geleden verstreken is. De auto staat waarschijnlijk al jaren ergens in een schuur/garage opgeborgen, wachtend op betere tijden... De andere twee auto's AL-25-05 (primerose yellow) en de 19-FX-87 (blauw) zijn wel voorzien van een geldige APK. Helpt u mee met zoeken ??!

KORT FILMPJE VAN DE POLICE DART & PC DON WILLIAMS...

Laurence Jones maakt in zijn laatste Nieuwsbrief melding van een kort filmpje van Channel4, genaamd 'the black & grey' van de Police Dart met kenteken ALM742B en zijn toenmalige chauffeur Police Cop Don Williams. Leuk!

Kijk op: http://www.channel4.com/programmes/for-the-love-of-cars/videos/all/s1-ep2-the-dart/4191950740001

 

NUMMER 29 KOMT ERAAN !

Half maart meldde een dorpsgenoot me dat hij bij Robert Grinter / UK een '64-er SP250 (C-Spec.) body-off laat restaureren. Het is een RHD-uitvoering die over enkele maanden aan hem afgeleverd gaat worden, dan het Kanaal overkomt én vervolgens een Nederlands kenteken krijgt! Met deze auto erbij staat de teller nu op 23 auto's mét kenteken en 6x restauratie-projecten wat een totaal maakt van 29 stuks. En waarvan er dus 3 stuks de standplaats Son en Breugel hebben danwel krijgen; het moet niet gekker worden ...

 

GESPOT OP 'CARANDCLASSIC.CO.UK' ...

Je hebt 'wheeler-dealers & wheeler-dealers'... Zó van de sloop in de States getrokken: een '60-er SP250 (A-Spec.). Chassis is gewoon helemaal verrot; verder geheel body-off te restaureren, incl. motor-revisie & interieur! Vraagprijs: GBP 18.000,00 (!) oftewel Euro 21.150,00. Tja, je kán het altijd proberen ...

AANMELDING VAN UW AUTO BIJ HET INT. SP250 REGISTER ...

De Daimler SP250 Owners' Club in de UK brengt jaarlijks het zgn. Daimler pasSPort uit. Men streeft ernaar daarin de gegevens van alle nog bestaande Daimlers Dart / SP250 op te nemen, maar zulks gebeurt alleen ná schriftelijke toestemming van de eigenaar. Volgens Laurence Jones zijn er - telling 2016 - wereldwijd nog zo'n 1.570 van de oor- spronkelijk 2.645 geproduceerde exemplaren bij het UK - Register bekend. Nog lang niet iedereen heeft zich echter met alle gegevens gemeld (naam, adres, kenteken, kleur, motor-, chassis- & body-nrs, etc.). Inmiddels hebben dik 780 eigenaren dat wél gedaan en staan aldus in het pasSPort vermeld. Er is dus nog een lange weg te gaan...

Als u uw auto nog niet heeft opgegeven, dan kunt u dat alsnog doen. Goed voor het merk & model als alle 'survivors' in een internationale data-base worden bijgehouden! Download het formulier, vul het in, plaats uw handtekening en stuur het op naar Glyn Overy / Assistant Registrar. Het formulier vindt u onder de volgende link: pasSPort.pdf Doe dat s.v.p. wel snel, want men is druk bezig met de uitgave 2017.

NIEUWE AANMELDING OP 5/2 !

Tijdens onze 'Nieuwsjaars bijeenkomst' op zondag 5 februari j.l. meldde één van de collega DLOC - DB leden zich bij me en hij had alle gegevens van z'n Daimler Dart / SP250 - project genoteerd (LHD - B-Spec. uit juni 1961) en die kunnen we dus bijschrijven in het Register. Daarmee  zijn nu van 3 van de 5 'auto's zonder kenteken' de gegevens bij ons bekend! Nog 2 te gaan...

NIEUWSBRIEVEN LAURENCE JONES.

Laurence Jones - SP250 historian & archivist van de DLOC / UK - schrijft al 10 jaar maandelijks een SP - Nieuwsbrief.

U blijft daarmee goed op de hoogte van de laatste nieuwtjes, beurzen, opnieuw uitgebrachte onderdelen en talloze web-links om op door te klikken; leuk om te lezen! We zullen maandelijks de nieuwste versie onder de kop N E W S opnemen; oudere exemplaren vindt u onder de button "LINKS" (dec. 2016 >> 2017).

OOK 'KLEINE' DARTJES WORDEN DUUR...

Eind vorig jaar (21/12) werd op Ebay.co.uk een 'Spot On' TRIANG model van de SP250 op schaal 1/43 verkocht voor de lieve som van GBP 245,00 >> ± Euro 280,00. Het model zag er zéker mooi uit (beetje saaie kleur) en ook het doosje - dat duidelijk meer geleden had - zat er nog bij. Wel een duur Kerst-cadeautje...

Maar het kan nog gekker. Vanuit Japan wordt nu eenzelfde model aangeboden voor de prijs van $ 430,00 incl. verzendkosten. Toch zo'n dikke 400 euri's ...

UITNODIGING 40 JARIG JUBILEUM 'JDCH' (JAGUAR DAIMLER CLUB HOLLAND).

In 2017 bestaat de JDCH op de kop af 40 Jaar en dat wordt gevierd op zaterdag 26 augustus bij Classic Park te Boxtel. Kreeg in het weekend van 3/12 de uitnodiging om met m'n Dart / SP250 deel te nemen aan het Concours d'Elégance. Ben zéér vereerd met de uitnodiging van Rob van Pernis en heb me dus inmiddels aangemeld!

 

LEUK VERHAAL OVER DE DAIMLERS DK400 & SP250 IN AUTOWEEK 'CLASSICS'.

In nr. 11/2016 van het klassiekerblad Autoweek Classics staat, onder de kop 'Britse Cultuurschok' opgetekend door Rob Wiedenhoff, een leuk verhaal over de Daimler DK400 van de echtgenote van BSA chairman Sir Bernhard Docker. BSA was toen eigenaar van het merk Daimler. Die DK400 werd speciaal voor haar gebouwd en rijkelijk voorzien van een goudgekleurde grille, dito raamlijsten, sierstrips, klokken en deurklinken. Het dashboard was uitgevoerd in parelmoer en de stoelen en deurschotten waren zelfs bekleed met zebrahuid! De auto is te bewonderen in het Louwman Museum in Den Haag, dus 'pak' deze kans; ik ga 'm zéker bekijken. In datzelfde artikel de anekdote over een knalrode SP250, waarin hij medio tachtiger jaren een testrit maakte over 'aangenaam stille wegen' in de bollenstreek. De auto was door Van de Klugt Jr. - zoon van toenmalig AM-importeur in Rijnsburg - geïmporteerd vanuit de UK. De auto stond toentertijd geparkeerd in de garage van ex-Beatle Ringo Star! De SP zelf werd helaas bij het artikel niet afgebeeld (jammer genoeg een stock-foto van een zilvergrijze zonder kenteken...), want wellicht is ie nu in bezit van één van onze DDD-ers...  

(Autoweek Classics - 11- 2016 - pagina 27)

UNIEKE DAIMLER SP250 MET KLAPDAK !

Richard Vester attenteerde ons op de veiling van een unieke Daimler Dart / SP250 met klapdak (!!) door Bonhams tijdens het a.s. Goodwood Revival. De eerste eigenaar - ene Anthony Croucher - kocht de auto in 1960, maakte er een vierzits van en voorzag het geheel van een klapdak. Kosten van die ombouw bedroegen zo'n GBP 30.000,00 (gecorrigeerd voor inflatie en omgerekend ± Euro 69.000,00). Verwachte opbrengst van het 'gedrocht' ligt tussen de 60.000 en 83.000,00 euri's. Kijk op: www.bonhams.com/auctions/23595/lot/123/

NUMMER 28 IS IN BEELD !

Op 28 augustus (2016) meldde zich tijdens onze eerste Dutch SP250 Rally de eigenaar van een SP250 die hij al zo'n dikke 30 jaar in de garage heeft staan. De auto is zwart van kleur met wijnrode lederen bekleding en heeft een zgn. slapend kenteken. De auto wordt momenteel gerestaureerd en de eigenaar heeft toegezegd ons de nodige info door te mailen. Daarmee is nummer 28 (23 stuks met kenteken en 5x in restauratie) in beeld!

DE DZ-12-46 HEEFT EEN NIEUWE EIGENAAR EN WIJ DUS EEN NIEUW LID !

Ab Hennekes heeft z'n gerestaureerde SP250 met kenteken DZ-12-46 tijdens het Concours d'Elegance Paleis Het Loo (2016) gepresenteerd en één van de bezoekers was zo onder de indruk van de auto dat ie 'm daags na het Event heeft gekocht. De auto staat afgebeeld onder de button Gallery.

 

WEER EEN NIEUWE AANMELDING IN DE MAAND JUNI.

Via een 'servicebeurt' bij Ab Hennekes kwamen we rond 8 juni (2016) in contact met de eigenaar van de Daimler Dart / SP250 met kenteken AH-02-50. Een mooie donkergroene dit keer. Van harte welkom bij de Club.

 

TWEE NIEUWE AANMELDINGEN IN DE MAAND APRIL.

Via het 'contact' formulier meldde zich op 26 april '16 de eigenaar van de EE-00-58 bij het Register aan! De auto is op 9 maart 1971 door hem als 2e eigenaar bij de RDW aangemeld en dus al meer dan 45 jaar (!) in bezit. Ook de gegevens van deze wagen staan nu bij ons genoteerd.

De eigenaar van de FH-74-DD meldde zich ook via het 'contact' formulier aan op 11 april j.l. Deze auto is op 13 september 1979 door de 'familie' op naam gezet en dus al bijna 37 jaar in bezit. Chassis-, body- & engine-nrs zijn aldus bij het Register bekend. Top!

'SP250 REGISTER - HOLLAND' ADVERTEERT IN AM KLASSIEK >> 3 REACTIES !
Het SP250 Register - Holland adverteert sinds januari 2016 'maandelijks' onder de rubriek 'Klassiekertjes' in het blad Auto Motor Klassiek. Inmiddels heeft dat al 3 (!!) reacties opgeleverd: de eigenaar van de SP250 met kenteken AR-33-36 meldde zich op 24/01, de eigenaar met kenteken DZ-07-43 deed dat ook op 08/03 en ja, op 14/03 kregen we een telefoontje van de eigenaar van een SP250 (LHD / '61) uit Overschie die met een totale body-off restauratie bezig is. De auto heeft nog geen kenteken, maar dat gaat in 2017 zéker lukken.

De gegevens van deze drie SP's hebben we graag in het Register bijgeschreven.

bottom of page