top of page

Onder de button NEWS vindt u het 'laatste' nieuws. Daaronder volgen nog twee hoofdstukken te weten RESTAURATIE-PROJECTEN met de verslaglegging van twee restauratie-projecten en CARS & PARTS FOR SALE.

Onder de kop CARS FOR SALE een overzicht van de momenteel 'Te Koop' staande Daimlers Dart / SP250 binnen Europa, waarbij we ons in principe beperken tot alleen de LHD uitvoeringen en onder de kop PARTS FOR SALE een overzicht van de diverse 'unieke' onderdelen die onze DDD-ers in de aanbieding hebben.

R E S T A U R A T I E - P R O J E C T E N

 

B A R N  F I N D !

Eind april 2016 heeft ondergetekende een nieuw restauratie-project aan- gekocht. De AR-79-44 is - op een olielekkage na - klaar en dan gaat het toch weer kriebelen... Die barn find ligt  h-e-l-e-m-a-a-l  uit elkaar en de opbouw zal de nodige zweetdruppels gaan kosten. Voor de 'kenners' onder ons: het is de auto die al heel lang te koop stond in de regio Utrecht (De Meern). Bouwjaar 1961 > B-Spec / LHD - import vanuit de U.S.A. Chassis-nr. 100936, body-nr.  737 - 1524 & engine-nr. 96489. Op de foto linksboven een opname van de SP250 zoals de auto al in '97 bij een NL-handelaar in de opslag stond; overige 3 opnamen zijn van 22 en 25 april 2016. En ja, ik ben nu de derde eigenaar die deze restauratie tot een goed einde hoopt te gaan brengen; 3x Is scheepsrecht! Inmiddels zijn we druk bezig met de revisie van de originele motor en hebben we het officiële Jaguar Heritage Certificate van de auto in huis! 

                                                                                          

Joep Osendarp

November / december 2016. Het chassis is gericht (klein tikkie gehad), gestraald en gemoffeld. Nu worden door Ab Hennekes de onderdelen van de voor- & achtertrein gemonteerd. In de tussentijd zijn ook alle 4 de remcilinders door hem gereviseerd en gespoten. Begin december is het chassis helemaal gereed en komt dan naar Breugel om de winterdagen in de door mijzelf speciaal gebouwde Dart-cave door te brengen. Die Cave is op een oor na klaar, dus wat dat betreft klopt de planning! Voorjaar 2017 gaan we aan de slag met de body die helemaal kaal gemaakt moet worden (soda-blasting ??) en waar hier en daar - i.v.m. schades - ook een stukje nieuw polyester aangebracht gaat worden. In de tussentijd 'peinzen' we verder over de kleur die deze SP moet gaan krijgen (misschien BRG of heel donkerblauw metallic)... Zeer waarschijnlijk wordt het een donkere kleur, want daarmee komen de lijnen van de carrosserie m.i. veel mooier uit!

 

Dinsdag 6 dec. j.l. kon ik het chassis ophalen. Ab had het helemaal afgemonteerd en tevens de nieuwe rack & pinion stuurinrichting gemonteerd. Het is inmiddels nummer 8 in z'n (rang-)lijst van 'restauratie-projecten' dus dat kan je wel aan 'm overlaten! Door de afstand en het project 'Dart Cave' heb ik er helaas zelf niet al te veel aan kunnen doen...

De banden & wielen worden straks natuurlijk nog voor 'verse' exemplaren gewisseld (de MWS spaakwielen hebben we afgelopen beurs te Beaulieu / UK opgehaald en worden in 2017 voorzien van T-Trac - Vredesteins in de maat 165/80/R15).

Het chassis staat - met een zeiltje eronder tegen het eventueel optrekkende vocht - nu lekker te overwinteren in de Cave.

Al met al de 'basis' is ready !!

In het weekend (08/01) weer een aankoop gedaan op Ebay.com. Stonden een 2 tal spruitstukken (manifolds) op en ik heb ze gekocht aangezien één van de spruitstukken van de 'barn find' compleet aan gort was. Nieuwe moeten speciaal gemaakt worden en kosten de hoofdprijs (denk maar aan zo'n dikke 400 euri per stuk). Eind januari zijn ze binnen en kunnen dan gemonteerd worden aan het gerestaureerde motorblok. De tweede - het was een paar dat aangeboden werd - wordt dan weer ter verkoop aangeboden. Overigens: links en rechts zijn gelijk!

Hieronder nog een 3-tal foto's van een hele mooie donkerblauw-metallic gespoten Daimler Dart / SP250 (bron British Sportscar.com). Ik vind dit toch wel een hele, héle mooie kleur!

Op woensdag 1 februari j.l. een bezoek gebracht aan het soda-blasting bedrijf en een proefje op één van de deuren laten maken. Alles, maar dan ook alles, gaat er met dit procedé vanaf. Kaal tot op het (ruwe) glasvezel en dat is nu ook weer niet de bedoeling... We gaan dus niet soda-blasten, maar gewoon ouderwets schuren, schuren en nog eens schuren. Wordt vervolgd!

April 2017. Het gereviseerde onderblok (met nwe lagers, nwe '+20-overmaat' zuigers & zuigerveren, incl. honen van 8x cilinders) is dan eindelijk na 8 maanden (!!) door het revisiebedrijf geleverd. Eind van de maand - zo is nu de planning - volgen dan tevens de 2x gereviseerde cilinderkoppen voorzien van nwe in- & uitlaatkleppen + klepveren en alles netjes ingeslepen. De 96489 is in basis weer 'kei' gezond en Ab kan ook weer lekker aan de slag!

De twee deuren, de motorkap en achterklep zijn allemaal geschuurd en waar nodig gerepareerd; ze worden in een speciale primer gespoten en vervolgens voorlopig opgeslagen.

De body is op 18 april door mij 'met assistentie' van broerlief naar Epe gebracht alwaar ook deze geheel geschuurd gaat worden. Het chroomwerk is inmiddels ook ondergebracht; denk daarbij aan de grill, het voorruit-frame en allerhande kleine items zoals slotjes, defrosters, etc. Levertijd: zo'n 3 maanden!

Mei 2017. Het motorblok zit weer in elkaar en staat in de 'testbank' te wachten op de gereviseerde ontsteking. Over een week ofzo is die in huis en kan de motor gestart worden. We zijn benieuwd, maar hebben er natuurlijk alle vertrouwen in!

Eind mei worden motor en versnellingsbak weer in het chassis geplaatst en wordt ook de aandrijfas geplaatst. Het geheel gaat daarna weer in de 'opslag' (lees: Dart Cave) in afwachting van de nieuw gespoten body, waarna het huwelijk tussen beide weer gesloten kan worden! Maar zover zijn we nog lang niet!

Die body is nu helemaal geschuurd en de mallen voor de reparatie van de twee schades zijn gemaakt. In week 21 gaat de polyesterman aan het werk en die is daar - zo is de verwachting - wel een dik weekje zoet mee! En daarna moet alles weer geplamuurd en geschuurd, uuuh... geplamuurd en geschuurd & nog meer geschuurd worden... In de tussentijd mag de spuiter een paar lakstalen spuiten. Eentje van de kleur 'opalescent silver-dark grey' (een lichtere variant van gunmetal grey) en de ander van een heel donkerblauw metallic (tegen zwart aan). Tussen die twee wordt in principe de keuze gemaakt. Het spuiten van de body wordt wel ergens eind juli. Spannend! Wordt vervolgd.

Mei / juni 2017. Ab heeft er voorlopig een elektronische ontsteking opgezet en toen kon de motor gestart worden. Natuurlijk loopt ie als een zonnetje / had niet anders van hem verwacht! Versnellingsbak is er door hem meteen ook aangekoppeld en vervolgens konden we op 1 juni 'samen' de motor + versnellingsbak weer in/op het chassis takelen/ monteren. Even een dagje met de trailer op-en-neer naar Epe en nu staat het geheel weer in de Dart-Cave. Vervolgens ga ik de uitlaten monteren en in week 23 weer naar Epe om verder te werken aan de body (blaasjes prikken!! > het polyester zit vol kleine blaasjes en die moeten doorgeboord worden opdat ze straks goed dicht geplamuurd kunnen worden). In diezelfde week worden ook de 2x schades in de body gemaakt. Daarna schuren en vervolgens komt er de speciale primer overheen.

We denken nog steeds na over de kleur die de auto moet krijgen. Heel diep donkerblauw is wel een heel moeilijke kleur om te spuiten en hoe donkerder hoe gevoeliger voor krasjes & dergelijke... Ik kwam op internet nog een hele mooie SP250 tegen in de kleur Opalescent Silver Grey Metallic, welke kleur in de jaren 1960 - 1967 bij Jaguar gebruikt werd.  Deze kleur is lichter dan het alom bekende Gunmetal Grey. De auto is net gerestaureerd en voorzien van Oxblood lederen bekleding > heel chique! Deze RHD-auto wordt op 29 juni a.s. bij Coys / UK geveild  (www.coys.co.uk/cars/1961-daimler-dart-sp250). Er stond een mooie foto op de website en via de computer is het dan heel makkelijk om er even een LHD-versie van te maken / beoordeelt wel zo makkelijk... Ik ga steeds meer voor deze kleur voelen! Twijfel nog over de bekleding: Oxblood rood of zwart met witte piping. Wordt natuurlijk vervolgd.

Juni 2017 (week 24). Ab II, onze polyesterman, is druk bezig met de body. Hij heeft mallen gemaakt & gemonteerd om de twee grotere schades in de B-stijl en rechtsachter te herstellen en is ook drukdoende met de kleinere herstellingen. Ikzelf ben in Epe in de weer geweest met het uitboren van de blaasjes die vervolgens goed dicht geplamuurd kunnen worden. Eind van de week de r.v.s. uitlaat in de Dart-Cave gemonteerd (is stiekem ook een heel fijn werkplaatsje geworden!). Als je dat goed wilt doen, ben je er toch een aantal uren zoet mee. Bovendien moesten er toch een 3-tal pijpen ingekort  worden omdat ze anders tegen het chassis aanliepen... Tevens de remblokken achter gemonteerd (green stuff varianten > minder remstof !). Ook heb ik de twee voorstoelen ontdaan van de oude bekleding en wat daar dan weer onder te voorschijn komt, daar wordt je ook niet vrolijk van! De metalen frames zijn zwaar verroest & moeten gestraald en gespoten worden; het houtwerk - dat inmiddels ook dik 56 jaar oud is - zal helemaal opnieuw gemaakt moeten worden. De restanten kunnen gelukkig nog wel als mallen gaan dienen. Last but not least heb ik bij Bryan Purvés (UK) monsters aangevraagd van oxblood-rood leer en een bijpassende kleur vloerbedekking. Ben benieuwd! Wordt vervolgd...

Augustus 2017 (week 34). Ab II, onze polyesterman, is na een korte onderbreking weer met de body aan de slag gegaan. Zelf ben ik ook lekker bezig geweest met het opknappen van de stoelen en het maken van een nieuw dashboard. Van de restanten van het hout van de stoelen heb ik mallen gemaakt en vervolgens in 3 mm triplex uitgezaagd, nat gemaakt en op de kuipen gemonteerd. Na een dagje drogen stonden ze goed in model en kon ik ze met lijm & popnagels definitief vastzetten.  De beide kuipen en zittingen waren eerst door Ab gestraald en bij z'n spuiter van een mooie nieuwe laklaag voorzien. Het dashboard bestaat uit 2 delen. Het achterste deel dat gemaakt wordt uit 15 mm watervast beukenhout was door een voormalige USA-eigenaar op 'eigen wijze' aangepast en daar was ik niet happy mee; bovendien zat er ook wat 'leven' in het hout in de vorm van houtworm! Heb op basis van van een 2-tal andere mallen een nieuw dashboard getekend en uitgezaagd. De ringen en bevestigingsmoeren waren verdwenen en dus heb ik bestaande revetten voorzien van 2 mm boorgaatjes en gemonteerd. De moeren zijn ingewisseld voor zgn. slagmoeren anno 2017 > problem solved. Het 15 mm dikke dashboard wordt aan de polyester body geschroefd en vervolgens afgewerkt met een dunne 3 mm variant die door de bekleder voorzien wordt van hetzelfde leer dat hij ook gebruikt op de stoelen, achterbanken en deur- & zijschotten. De originele plaat was gebroken en moest dus ook opnieuw gemaakt worden. Kwestie van een goede mal maken, overnemen en uitzagen. En ook dat onderdeel is goed gelukt!

Het chroomwerk is inmiddels ook binnen. De voorruitomlijsting, het dashboard-panel, de 3 kapsluitingen, div. slotjes, de 2 voorruit-defrosters, de handrem-handle, de grill-omlijsting... het ziet er allemaal weer uit als nieuw! Top.

De kleur van de auto en van de bekleding is nu ook bekend! Naar aanleiding van het kleurmonster dat de spuiter me geleverd heeft en de materiaalmonsters van leer en vloerbedekking van Bryan Purves heb ik definitief besloten de auto uit te voeren in Opalescent Silver Grey - Metallic met oxblood rode bekleding en een dito hoodbag (ook wel envelop genoemd; het is de hoes die over de geopende kap getrokken wordt ter bescherning / afwerking). Stoelen en bovenste deel dashboard gaan begin september mee naar de UK (bezoek aan AutoJumble - Beaulieu) en worden op de terugweg bij Bryan Purves afgeleverd, die er vervolgens mee aan de slag gaat.

September 2017 (week 35). In het weekend van 2 & 3 september hebben we een bezoek gebracht aan de Int. Auto Jumble - Beaulieu in The New Forrest / UK. Ter plekke een heleboel onderdelen gescoord waaronder een alternator, nieuwe chromen ringen voor de temperatuur-, oliedruk, benzine- & ampère-meters en tevens voor de toerenteller. De miles-meter wordt ingeruild voor een gereviseerde kilometerteller dus daar zit al nieuw spul op. Op de terugweg langs Bryan Purves geweest en de door ons gerestaureerde stoelen en dashboardplaat afgegeven. Tevens de nieuwe wollen tapijtset - uitgevoerd in een prachtig oxblood rode kleur - in ontvangst genomen plus nog een hele lijst onderdelen die straks voor de verdere afwerking broodnodig zijn zoals carpet-fasteners, deur-, raam- & achterklep rubbers,  dashboard crashrail rubber, kartonnen zij- & achterschotten, schot benzinetank / kofferruimte, kartonnen binnenzijde dashboard-kastje, verbindingsstukken voorruit-omlijsting, etc., etc. Het door Bryan aangeboden (2e hands) dakframe was van een dermate 'matige' kwaliteit dat we die maar op het eiland hebben achtergelaten. Op zoek naar een betere uitvoering dus. Wordt vervolgd!

Oktober 2017 (week 44). De body is qua polyesterwerk helemaal af. De gaten rechtsachter en aan de rechter B-stijl zijn gedicht en ook de schade op het linker achterspatbord is strak gemaakt (was indertijd slecht gerepareerd in de States!). Ook alle andere onregelmatigheden in de body zijn verholpen en het geheel kan nu geplamuurd en strak gemaakt gaan worden. Aangezien de spuiter het op het laatste moment liet afweten, hebben we besloten de body naar Breugel te brengen en hier in de regio op zoek te gaan naar een plaatwerker en spuiter die samen de puntjes op de 'i' gaan zetten.

Aangezien het chassis ook al in de Dart Cave stond, moest ik een constructie bedenken & bouwen opdat de body er net boven kon hangen. Ik heb er een stevige houten stellage van gemaakt die op zwenkwielen zo over het chassis de Cave in kan worden gereden. Ook weer opgelost!

Update 2018 (week 11 > 14). De body staat sinds oktober opgeslagen in de Dart-cave. We zijn nog steeds op zoek naar een plaatwerker/spuiter met ervaring in polyester-carrosserieën en dat is nog niet zo eenvoudig, maar... we zijn in gesprek met een mogelijke spuiter met die ervaring! Afgelopen winter heb ik de kachel gerestaureerd en die staat er weer knap bij; tevens de opnieuw verchroomde grill voorzien van nieuw gaaswerk en een nieuw V8-embleem. Zie onder-staande foto's. En ja, 'en dan toch' heb ik dan de juiste, verchroomde boutjes in de maat UNF 10/32 draad voor de slot- vangers gevonden; gekocht bij een Harley Davidson dealer en dus fiks aan de prijs! Last but not least is er vanuit de UK een nieuw staal van het oxblood leer binnen gekomen en dat zag er ook goed uit. De benodigde huiden zijn inmiddels besteld en na ontvangst gaat Bryan Purvés ermee aan de slag. Zal nog wel enkele weken (maanden ?) in beslag nemen, want hij is wat aan het sukkelen met de gezondheid... We hebben gelukkig geen haast. Wordt vervolgd!

April / mei 2018 (week 18). GOED NIEUWS !! Eindelijk heb ik dan een plaatwerker/spuiter gevonden met ervaring in polyester carrosserieën > m.n met Renault Alpine. Ik moet er wel voor naar het buitenland; België wel te verstaan!  Eind mei gaat de body die kant op en wordt grotendeels 'strak' gemaakt. Daarna komt ie weer terug naar Breugel en wordt er een hele nieuwe polyesterlaag opgelijmd. Deze moet 1 tot 2 maanden uitharden en dan kan de plaatwerker/spuiter weer aan de gang om er een snaar-strakke body van te maken. Planning is dat alles tegen december gereed is en dan kan het opbouwen beginnen. Leuk winterklusje! Voor die tijd gaan we nog regelmatig bij de beste man kijken om de voortgang te checken & foto's te maken. Maar allereerst gaan we er snel langs om het spuitmonster van de kleur opalescent silver grey te beoordelen. Wordt vervolgd!

24 Mei 2018 (week 21). Vandaag hebben we de body weer op de trailer gezet en naar de plaatwerker/spuiter in België gebracht. Natuurlijk kwam de regen weer met bakken uit de hemel vallen en moest er een hoes over de body getrokken worden alvorens we op weg konden. Alles is toch goed overgekomen en het allerbeste nieuws is natuurlijk dat er weer schot in de zaak zit. 7 Maanden stilstand is gewoon jammer!

 

16 Juni 2018 (week 24). Deze week heeft Tim de puntjes op de 'i' gezet m.b.t. het strak maken van de body en ook heeft hij een kleur- / lakmonster gespoten. Onderstaand de beloofde foto's. Donderdag de 21e juni wordt de body en de overige onderdelen (deuren, motorkap en kofferklep) opgehaald en bij Theo de 'nieuwe' polyesterman afgeleverd. Die gaat er een hele nieuwe laag polyester overheen lamineren. Wordt vervolgd!

Het KLEUR-monster! Een mooi futuristisch  3D model in de juiste kleur: Jaguar Opalescent Silver Grey Metallic! Da's wel even wat anders dan het plano A6-je dat ik van de vorige spuiter mocht ontvangen... Motortje erin en je hebt een prachtige drone!!

Van 25 t/m 28 juni hebben we ons zelf verwend met een 'weekje er tussen uit'. 4 Dagen Kent brengt weer wat rust en het nuttige werd zo met het aangename gecombineerd. Lekker op-en-neer via de Tunnel; geen gedoe met onstuimige zeeën en lange oversteektijden! Donderdags de 28e hebben we dus eerst in Iver het nieuwe hood-frame opgehaald en vervolgens bij Bryan Purvés het gehele interieur; de voorstoelen, achter- bank, deurpanelen en ook de hoodbag (envelop) >> alles uitgevoerd in prachtig donkerrood oxblood leer. Dit gaat geweldig 'matchen' met de donkerrode vloer- bedekking die we afgelopen september (2017) al bij Bryan hadden opgehaald!

In diezelfde week heeft vriend Theo de body, deuren, motorkap en kofferbakdeksel voorzien van een hele nieuwe laag polyester. Vervolgens gaat alles nu de Dart cave in om min. een maand uit te harden. Daarna worden de randen gefreesd en gaat alles weer richting België voor verdere bewerking (schuren, schuren en weer schuren). Wordt vervolgd.

deur + 2 mm (2).jpeg
deur + 2 mm (1).jpeg

27 juli 2018 (week 30). Wijs geworden tijdens de Dutch SP250 Tour des Ardennes, waarbij de startmotor van m'n eerder gerestaureerde groene Dart na dag 2 iedere samenwerking met de motor voor gezien hield, heb ik na thuiskomst meteen ook de startmotor van het Barn Find project onder handen laten nemen. 'On Tour' is aanduwen geen probleem, maar daar wil je als deze auto helemaal gereed is zeker niet mee geconfronteerd worden. Gereviseerd met 3 jaar garantie! Die gaat voorlopig dus niet meer kapot.

De body staat lekker te 'bakken' in de Dart Cave, waar de temperatuur met dit weer oploopt tot wel 39 graden. Perfecte timing om het nieuwe laminaat uit te laten harden. We gaan eind augustus wel eens kijken of we de randjes eraf kunnen gaan schuren & slijpen...

BRG in trouble.JPG
startmotor(lr).jpeg

12 september 2018 (week 37). Vandaag heeft onze vriend Theo de scherpe randjes van het laminaat van de body, de deuren, de voorklep en de achterklep geslepen. Zo tussen de buien door is dat perfect gelukt. Volgende week worden er nog wat kleine polyester reparaties uitgevoerd en daarna ga ik de onderzijde van de body mooi satin zwart

spuiten. De eerder aangebrachte licht grijze body shuts vind ik bij nader inzien niet echt mooi. Midden oktober gaan de body, deuren en voor- & achterklep weer richting België alwaar onze Tim gaat schuren, schuren en schuren...

IMG_0327.JPG
IMG_0331.JPG

1 >> 3 Oktober 2018 (week 40). Begin van de week hebben we de verhoging in de bodem onder de stoelen eruit gehaald en vervolgens die aan de onderzijde voorzien van 4x 3 mm dikke aluminium stroken waar straks de stoel-geleiders op gemonteerd gaan worden. De linker verhoging onder de bestuurders-stoel was een heel eind ingezakt (zware bestuurder in combinatie met hoge USA- temperaturen??) en moest dus gecorrigeerd worden; daarnaast bood de bestaande Daimler oplossing van een dun metalen stripje met 6 mm moertjes in het glasfiber gegoten ook niet écht vertrouwen in een veilige en betrouwbare bevestiging van de stoelen. Bijkomend voordeel is dat beide stoelen weer een dikke centimeter zakken en de 'zit' in de auto weer iets lager wordt! Als alles uitgehard is, wordt de onderzijde weer mooi satin zwart (bij)gespoten.

IMG_1039.JPG
IMG_1045.JPG
IMG_1038.JPG
IMG_1057.JPG
IMG_1077.JPG

De 4 aluminium stroken (10 x 41 cm) aan de onderzijde van de bodemplaat zijn natuurlijk in een stevige laag polyester ingeseald. Vervolgens de scherpe randjes wegschuren en spuiten! Job done.

Woensdag 21 november 2018 (week 47). De motorkap, achterklep en beide deuren zijn dan eindelijk afgeleverd bij de plaatwerker. De beste man is te druk met allerlei andere projecten die teveel uitlopen (Renault Alpine / Lotus Elise) en de verwachting is dat de 4 items in de 3e week van december perfect geschuurd zijn en in de grondlak staan. Vervolgens gaat de body voor bewerking ook die kant op; het zal zeker eind januari worden alvorens die voor 'inspectie' gereed staat. Want we willen wel zeker weten dat alles naar onze wens is. Na akkoord gaat de eerste laag grondlak er op.

Update Januari 2019 (week 2). De verwachting dat de motorkap, achterklep en deuren in de 3e week van december perfect geschuurd zouden zijn, is helaas niet uitgekomen... Planning is nu dat ze eind volgende week gereed zijn en beoordeeld kunnen worden. Vervolgens gaat dan ook de body voor bewerking die kant op; het wordt nu zeker eind februari alvorens die 'gedeeltelijk' gereed is. De motorruimte en kofferbak worden in de juiste kleur gespoten en de rest van de body in zwarte lak om zodoende onregelmatigheden makkelijker te kunnen zien. Tussentijds komt de body terug naar Breugel voor montage op het chassis.

De diverse klokken worden momenteel ook allemaal gecheckt en schoongemaakt en zijn in week 3 gereed. Evenzo worden de beide ruitenwisser-motoren (van de BarnFind en die van de AR-79-44) op werking gecontroleerd. De motor van de laatste vertoonde vorig jaar kuren en tijdens de trip naar de UK in juni willen we wel zeker zijn dat ie dan naar behoren werkt!

Dinsdag 5 februari 2019 (week 6). Vandaag hebben we de body weer op de auto-ambulance gezet en naar Tim in Lanaken (B) gebracht. Ter plekke hebben we de geschuurde achterklep en motorkap kunnen beoordelen en die zien er perfect uit. De beide deuren zijn nu ook gedeeltelijk geschuurd en hebben we alvast mee retour genomen. Als de body straks op het chassis gemonteerd gaat worden, moeten beide deuren er in gemonteerd en afgehangen worden; pas dan mogen de randjes rondom de deuren eraf geschuurd worden.

IMG_0045.JPG
IMG_0044.JPG
motorkap BF.jpg
achterklep BF.jpg
deuren.jpg

Donderdag 7 februari 2019 (week 6). Deze week hebben we ook alle klokken en de twee ruitenwisser motoren bij Info Instruments in Breda opgehaald. De twee grote klokken (toerenteller en kilometerteller) en de vier kleinere (benzinemeter, temperatuurmeter, oliedrukmeter en de ampèremeter). Heeft al met al toch ook dik 2 maanden geduurd! Alle klokken zijn schoongemaakt, gecontroleerd en afgesteld en voorzien van nieuwe rubber ringen en dito chromen randen, welke we vorig jaar al vanuit Beaulieu (UK) hadden meegenomen. Tussen de twee grote klokken hebben we ruimte gereserveerd voor een mooi Smiths klokje, waarvan I.F. nog een gloednieuw 'old stock' exemplaar had liggen. De beide ruitenwissermotoren zien er ook weer uit als nieuw en de eerste wordt nu snel teruggeplaatst in de BRG - Dart; kunnen we meteen testen of de werkzaamheden goed zijn uitgevoerd! 

Juni 2019 bleek dat de km-teller niet goed is gekalibreerd. Eén van onze Darters wilde 'm lenen t.b.v. de reis naar Solihull en kwam er al snel achter dat 50 km op de TomTom slechts 25 km op de Dart-teller is. Die teller gaat dus eerdaags weer even langs de klokkenboer voor controle & correctie!

klokken LR.JPG
ruitenwissermotor.JPG

Dinsdag 20 augustus 2019 (week 34). De body is dan eindelijk helemaal gladgeschuurd; heeft wel weer vijf maanden (!) geduurd en dat is meteen ook de reden dat we met dit contact gestopt zijn. We hebben geen haast, maar het moet geen 5-jaren plan gaan worden. De body gaat deze week (24/8) naar een nieuw contact in Deventer waarbij er een gehele laag aluminium-spritz spuitplamuur opgezet gaat worden. Deze speciale spuitplamuur is elastischer dan gewone spuitplamuur en moet ook minimaal 4 - 5 weken uitharden. In week 35 halen we de body dan weer op en die kan dan lekker uitharden in de Dart-cave. Vervolgens gaat ie weer retour Deventer en wordt ie geheel uitgeblokt. Daarna gaat er grondlak op en worden de motorruimte, kofferbak en deurstijlen in de def. kleur gespoten. De rest van de body wordt in zwart gespoten opdat evt. 'foutjes' beter zichtbaar worden en nog hersteld kunnen worden. Vervolgens is het tijd om de body op het chassis te plaatsen en worden de deuren, kofferbakklep en motorkap gemonteerd. Al met al zijn we dan al lang in het najaar beland... Ander goed nieuws: de voorruit, inclusief frame is gereed. Was 'a hell of a job' maar met geduld en toewijding kom je ver. Als de body straks (november ?) op het chassis gemonteerd is, gaan we de voorruit en kap-constructie plaatsen om te zien of die laatste ook daadwerkelijk goed past. Het vorige kap-frame - die van de BRG-ne - stak zo maar 3 cm over de voorruit heen en moest ingekort worden. We wachten het maar af.

IMG_0251.JPG

Zaterdag 31 augustus 2019 (week 35). Vandaag weer een ritje naar Deventer gemaakt om de body op te halen die nu helemaal in aluminium spritz spuitplamuur staat. Die laag moet een aantal weken uitharden. 

IMG_0279.jpg
IMG_0285.jpg
IMG_0278.jpg
IMG_0284.jpg

Wat zéker ook nog aangepast moet worden is de aansluiting van de voorspatborden op de zgn. sidelamps, want daar klopt op dit moment helemaal niets van. De bij 'Holden' nieuw bestelde sidelamps steken zo maar een dikke 3 mm boven het spatbord uit; waarschijnlijk heeft de Belgische carrossier er teveel vanaf geschuurd, maar het kan ook zomaar zijn dat die nieuw geproduceerde sidelamps qua formaat wat afwijken van de originele... Komt allemaal weer perfect in orde. Polyester is wat dat betreft een makkelijk te bewerken materiaal. En je kunt er beter in dit stadium achter komen dan op het moment van de af-montage!

IMG_0294.jpg
IMG_0296.jpg

Ook de achterlichten zijn in de tussentijd opgeknapt (gestraald, in de grondverf gespoten en afgewerkt in zilver-kleur); kunnen er - voorzien van nieuwe oranje & rode plastic kappen - weer een heel aantal jaren tegenaan!

achterlichten BF.png

Dinsdag 24 september 2019 (week 39). NOSE JOB ! Cosmetisch 'chirurg' Theo van Bree heeft vanmorgen de snuit van de Barn Find wat opgefrist. De Belse plaatwerker had beide spatborden wat al te enthousiast met de schuurmachine bewerkt, waardoor de sidelamps (stadverlichting) niet goed meer aansloten op de spat-borden. Theo heeft er enkele lagen polyester overheen gelegd en dat kan over een aantal dagen weer in model geschuurd worden; vervolgens spuitplamuur erover heen en weer verder uitharden... (wordt vervolgd!)

IMG_0313.jpeg
IMG_0312.jpeg

Maandag 2 december 2019 (week 49). De Nose-job aan de beide voorspatborden is uitstekend gelukt. De Barn Find heeft een stuk gezonder voor- komen (terug-)gekregen! Het polyester heeft weer een maand kunnen uitharden en dus werd het nu tijd de body en losse delen (deuren, voor- & achter-kleppen) bij de nieuwe spuiter aan te leveren. We hebben er dit keer voor gekozen om het veel en veel dichter bij huis te zoeken. Over spuiter nr. 2 in Deventer hadden we zo onze bedenkingen en dus hebben we dat adres weer uit ons boekje geschrapt. De 3e spuiter (3x is scheepsrecht !?) zit bij ons in Son en da's wel zo makkelijk. Weinig ervaring met old school polyester maar hij is gretig genoeg om te leren en... we zijn dicht in de buurt om advies geven en controles uit te voeren! Vriend Theo heeft tenslotte genoeg ervaring in de polyester-branche!

IMG_0328.jpeg
IMG_0350.jpeg
IMG_0349.jpeg

Update januari 2020. De body + overige delen (deuren, motorkap en kofferdeksel) staan nu bij de spuiter en die is bezig om alles goed uit te blokken; vervolgens komt er een nieuwe laag spuitplamuur op > schuren en daarna wordt het tijd voor de hoogglans laklagen... In de tussentijd heb ik de raam-mechanismes en deur-ontgrendelingen van beide deuren maar beetgepakt. Met name de draai-mechanismes konden wel een opknapbeurt gebruiken. Compleet verroest en eentje was zelfs op een scharnierpunt (borstbout) gebroken... Nieuwe bout gedraaid & gemonteerd en  vervolgens alle items gestraald en in de grondlak en zwarte lak gespoten. Kan er voorlopig zeker weer een jaartje of 50 mee door! (wordt vervolgd!)

IMG_0392.jpeg
IMG_0400 2.jpeg

Update 21 februari. De body is in de tweede spuitplamuur laag gespoten en wordt in week 9 (Carnaval !) strak geschuurd; verwachting nu is dat de body half maart retour Breugel komt om op het chassis geplaatst te gaan worden... (wordt vervolgd!)

IMG_0425.jpeg
IMG_0424.jpeg

Update 12 maart. De body is in nu voorzien van een antracietgrijze grondlak (soort van spuitplamuur); de spuiter gaat z'n best doen om de binnenzijdes volgende week in de def. kleur te hebben (we wonen wel in Brabant hè ...) en dan kan de body opgehaald worden om op het chassis geplaatst te gaan worden... Ben wel heel benieuwd hoe de opalescent silver grey kleur gaat tonen! (wordt vervolgd!)

IMG_0448.jpeg
IMG_0450.jpeg
IMG_0449.jpeg

Update 6 april. De motorruimte is nu gespoten in opalescent silver grey. En dat viel behoorlijk tegen !! Mijn andere Daimler SP250 is gespoten in British Racing Green (BRG) en bij zo'n donkere kleur vallen de putjes in het polyester nauwelijks op, echter bij een lichte metallic lak daarentegen knallen die putjes je met honder-den tegelijk tegemoet. Daarnaast heeft één van de vorige eigenaren het polyester ook nog eens hier en daar met een haakse slijper bewerkt > sommige bouten kwamen waarschijnlijk moeilijk los, danwel had 'meneer' geen normale schuurmachine voorhanden < en ook dát wordt nu  pijnlijk zichtbaar...

E.e.a. betekent heel veel meerwerk. We gaan maar niet bij de pakken neerzitten en hebben besloten de body nu eerst op het chassis te plaatsen en de deuren erin te hangen en goed passend te maken. Daarna gaat de body er gewoon weer af en storten we ons vol op het strak maken van de motorruimte. Dat wordt dus weer schuren, plamuren en schuren. Vervolgens in de grondlak en dan hopen we toch het polyester zodanig strak te hebben dat de spuiter er opnieuw het 'schitterende' opalescent silver grey op kan zetten. Want die kleur is werkelijk fabulous! De Corona-crisis houdt ons toch aan huis en dus hebben we mooi wat te doen. Onderstaand wat foto's van de kratertjes in het polyester. En... een foto van het hernieuwde huwelijk. De body en het chassis werden in 1998 van elkaar gescheiden en nu dus sinds afgelopen vrijdag 3 april  weer herenigd; heeft wel 22 jaar geduurd. The Eagle has landed !!

IMG_0482.jpeg
IMG_0480.jpeg
IMG_0481.jpeg
IMG_0477.jpeg
IMG_0523.jpeg

Update 30 juni. Zoals boven al omschreven, waren we niet écht gelukkig met hoe de motorruimte er na het spuiten uitzag. In de 3 afgelopen maanden hebben we dus allereerst de body op het chassis gemonteerd en die er vervolgens gewoon weer afgehaald; wel eerst aantekeningen gemaakt en alle bouten, rubbers en ringen genummerd > totaal zit die B-Spec. body met zo'n 36 bouten aan het chassis vast. Alles per nummer in een plastic zakje opgeborgen en dus mag 'straks' de her-montage geen probleem meer zijn. Vervolgens zijn we aan het opstrakken van de motor-ruimte begonnen en dat was a hell of a job. Maar... we zijn nu tevreden met het resultaat. Voordat de body weer gelift werd, hebben we eerst nog metalen stangen tussen de A en B stijlen gemonteerd opdat de deuropeningen haaks bleven staan. De neus van de body zakt bij het demonteren n.l. naar beneden en dat werd daarmee ondervangen. Daarna zijn we met de deuren aan de slag gegaan en die hadden toch nog heel veel aandacht nodig. Wordt vervolgd!

IMG_0573.jpeg
IMG_0572.jpeg
IMG_0577.jpeg
IMG_0574.jpeg

Update 13 oktober 2020. Wegens privé-omstandigheden hebben we het restauratie-project voor onbepaalde tijd ter zijde geschoven. T.z.t. pakken we de draad weer op!

Update 1 april 2021. Sinds begin september '20 heeft het project zoals gemeld - wegens persoonlijke omstandigheden - tot afgelopen maart '21 stilgelegen. Op donderdag 1 April echter hebben we de body op de auto-ambulance gezet en naar de spuiter gereden. Een keiharde afleverdatum is niet besproken maar we hebben toch goede hoop dat we de body uiterlijk eind mei weer terug in onze Dart-cave hebben.

Update 18 augustus 2021. Eind mei terug in de Dart Cave was dus ijdele hoop!. Realiteit is/was dat we begin augustus de deuren konden demonteren nadat de spuiter ze goed uitgevlakt t.o.v. de voor- en achterspatborden had gemaakt. Vervolgens heeft hij alle items vorige week (vrijdag de 13e !)  in de grondlak gespoten. De definitieve laklaag (opalescent silver grey) zit er nu binnen twee weken op en dan kan alles weer terug geplaatst worden in onze Dart-cave. Daar mag de lak minimaal een dikke maand in uitharden en vervolgens gaan we langzaam aan beginnen met de verdere opbouw. Spannend!!

IMG_0094.jpeg
IMG_0092.jpeg
IMG_0091.jpeg
IMG_0095.jpeg

Update september 2021. Ja, ja, zien is geloven !! En bovendien wonen we in Brabant dus dan komt er nog een behoorlijk korreltje zout bij. De body 'zou' voor de vakantie in de laatste en definitieve laklaag gespoten zijn. En dan... één week voor die vakantie wordt er gesproken in sferen van "wordt toch wel erg krap / ik ga m'n best doen". Ik had al zolang gewacht dat ik onze spuiter gezegd heb / geëist heb (!) dat z'n eerste klusje na z'n vakantie de Daimler Dart zou worden. En zo geschiedde. De body staat sinds 1e week oktober in de Dart-cave. Spuitwerk is écht te gek (heel weinig tot geen stofjes) en zo af en toe ga ik gewoon in de Cave even loeren. Kicken & kwijlen hoor !

IMG_BF1.JPG
IMG_BF2.JPG
IMG_BF5.jpg
IMG_BF3.JPG
IMG_BF4.JPG

THE 'UK' PROJECT !

Simon B. - plaatsgenoot in Son en Breugel - kocht alweer dik twee en een half jaar geleden - 9 maart 2017 om precies te zijn - zijn Daimler Dart / SP250 bij Robert Grinter in de UK. Als geboren Brit kende Simon natuurlijk de fameuze SP250 en was er al langer naar eentje op zoek. De auto die Robert Grinter / UK in de aanbieding had, was wel een schade- / BarnFind-gevalletje. De halve neus lag er vanaf en ook technisch was er van alles aan te doen. Een beetje vergelijkbaar met m'n eigen BarnFind project! Simon heeft er hier thuis in Son & Breugel geen ruimte (& tijd ?) voor en dus werd de auto bij Robert Grinter 'in de stille uurtjes' beetgepakt. En je weet als je dat soort afspraken maakt dan duurt het en duurt het; ik heb het zelf aan den lijve ondervonden. De revisie van het draaiend gedeelte en de kop van de motor van m'n BarnFind project duurde op die manier liefst 8 maanden... Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat die van Simon klaar is en die van mij nog in het 'spuitplamuur-stadium' zit! Onderstaand wat foto's van de aankoop in 2017 en van een paar maanden terug toen de body hersteld en gespoten was. In prachtig Royal Blue! De auto is inmiddels zo goed als gereed, krijgt een MOT keuring en komt vervolgens naar Nederland waar ie op 17 september a.s. bij de RDW / Den Bosch staat ingepland voor de keuring. De auto is een RHD en dat moest zo blijven, want Simon gaat - na z'n pensionering - back to the UK / back to his roots!

23-09-2019: natuurlijk is de auto door de RDW op 17/9 goedgekeurd. Simon had ook de benodigde papierwinkel bij zich (V5 formulier, Jaguar Heritage Certificaat, etc.) en heeft inmiddels het kenteken binnen: DZ-86-11.

IMG_1209.JPG
IMG_1213.JPG
IMG_1211.JPG
IMG_1212.JPG
IMG_3610.JPG
IMG_3611.JPG
IMG_3612.JPG

VAN ONZE BELGISCHE CORRESPONDENT !

In het Belgische Moerbeke-Waas is een Daimler Dart / SP250 fanaat al een aantal jaren bezig met de body-off restauratie van z'n auto met chassis nr. 1012094. Ons Belgisch DLOC - DB lid Jean-Paul Schuerwegen heeft er een prachtig verhaal van opgetekend; in het Engels dat wel, want de tekst is inmiddels ook ingezonden naar de Redaktie van de Driving Member om in een van de volgende nummers geplaatst te gaan worden. Wij vonden het een leuk verhaal en plaatsen het integraal op onze site; met dank aan Jean-Paul !

ANOTHER SP250 BEING BROUGHT BACK TO LIVE !
I knew for years already of the existence somewhere north, lukely kept in safe and dry storage, of an SP250, let's call her 'chassis 101294', totaly unrestored.

René Verschraeghen whom I contacted once every... 3 years couldn't get around to give it a go while  he was still professionally active and had an uncomprehensive boss who expected him to be in the office every day still ! But as soon as...
The summertime week-ends were furthermore mostly dedicated to the family's other passion : boating. Must admit that their bi-engine cabincruiser, now in winter inactive on the canal at the end of their garden, is an impressive machine. I guess this thing could cross the Atlantic ?!  
Retirement came since quite a while now and René started the job mostly all by himself including the mechanics. And yes, the engine is already overhauled and running all right since. Static tests confirmed this.
I was kindly invited to come and see for myself on the progress and indeed a thorough job was done so far. We are talking about a body-off restoration here. Chassis, which needed a bit of welding, suspension, etc... are completed. This car has a racing history and therefore the rear wheel arches had been enlarged to accommodate the equally large Ferrari-type Borrani whire wheels. René decided to keep it this way and quite some polyester repairs needed be made to the damaged racing layout.
This confirms once more that all SP's worldwide are indeed different from one another in some way. This is what also personally appeals to me in these (fantastic) cars.
In coming weeks the body would be bolted on again to check on the alignments, taken of once again then for final preparation and painting by the professionals. Choice of colours for body and trim was going to be a major issue here as Madame claimed a big say in the matter, so I felt !  
Honours to René for achieving all this in a, dare I say, cramped garage where the central heating system  from the house has not reached but his enthousiasm largely compensates.
The forthcoming June 2018 International Rally in the Netherlands might come in a bit too soon but let's hope the 60th anniversary celebrations in 2019 will see 'chassis 101294' back on the road.
I'm sure René will see to that. Forgot to mention that our friend also runs a 1975 Matra Bagheera (3-front seater), a 6–cylinder Mustang 1969 series 1 and an 1987 air-cooled 911. They also need care once in a while.

Regards to all from Belgium,

Jean-Paul Schuerwegen, La Hulpe


 

EEN RESTAURATIE-KLUS WAAR JE "U" TEGEN ZEGT!
Chassis-nr. 100904 / body-nr. 737 - 1470. LHD uit sept. 1961 (B-Spec.). Cock Pleune kocht - midden 2015 - deze auto bij Joop Stolze. Die had de auto een maand of wat daarvoor op Marktplaats gevonden. Zoals op de eerste rij foto's te zien is, had ook deze SP250 behoefte aan meer dan wat TLC. Chassis en body werden gescheiden, de motor en versnellingsbak gingen eruit. Ja, Cock is vol overgave aan de restauratie begonnen... Alles moest 100% worden en daarom werd het chassis en alle overige metalen delen gestraald, in de epoxy gezet en vervolgens gespoten. Hij wilde er ook een automatische versnellingsbak in en dus werd een bak uit een V8 Saloon passend gemaakt. Die bak en ook de motor werden natuurlijk wel eerst geheel gereviseerd. De body is vervolgens strak gemaakt, geschuurd en in de kleur Gunmetal Grey metallic gespoten; overigens ook een originele Jaguar kleur!

De motor en bak zijn inmiddels gemonteerd en ook het 'huwelijk' tussen chassis en body is gesloten! In de tussentijd zijn ook de nieuwe spaakwielen vanuit de UK gearriveerd en zit de voorruit in de opnieuw verchroomde voorruit-omlijsting gemonteerd; alles voorzien van nieuwe rubbers natuurlijk. Cock is houtbewerker van huis uit en dus kwam er ook een heel speciaal (home made) dashboard in met ruimte voor een radio, tripmaster en kaartleeslamp. Hij gaat er zeer waarschijnlijk leuke puzzelritten mee maken. Zo gaande weg komt er weer wat zicht op een prachtig gerestaureerde SP250. Nog een paar maanden en dan kan ie op voor de keuring.  Wordt vervolgd!

Februari 2017. Cock is in de tussentijd drukdoende geweest met het plaatsen van de voorruit, ruitenwissers, spiegels en antenne. En daarna was het interieur aan de beurt. Vloerbedekking, deurpanelen en achterschotten; als je dat mooi wil hebben, ben je daar aardig wat tijd aan kwijt. Maar dat beloont zich in in een prachtig en met oog voor detail uitgevoerd interieur! Na het interieur is de kap aan de beurt en dat is ook bepaald geen sinecure; een vak apart en dat moet je dus ook aan een specialist overlaten. Maar... het gaat nu toch wel wat kriebelen; Cock wil een kenteken en gaan rijden. Denk nog een maandje of twee en dan zitten er zéker een tweetal blauwe platen op deze - met zorg gerestaureerde - SP250. Wordt vervolgd!

Donderdag 30 maart: D-Day ! Cock heeft z'n auto bij de RDW ter keuring aangeboden. De Keurmeesters hadden niets dan lof over de uitgevoerde restauratie. Gewoon appeltje / eitje! Over een week kan Cock z'n kentekenbewijs (zo'n heel eng plastic pasje...) tegemoet zien en kan hij de kentekenplaten laten maken. En dan kan hij er gewoon mee over de weg naar de 'kappen-boer' rijden om er een mooie 'rode' soft-top op te laten aanmeten. Restauratie heeft bijna 2 jaar in beslag genomen, maar het eindresultaat is fenomenaal! Cock gefeliciteerd !!

September 2018 ! Cock heeft z'n auto bij The Gallery (Nico Aaldering) om persoonlijke redenen ingeruild voor een Triumph TR250. The Gallery heeft de auto in oktober 2018 verkocht aan een 'uiterst enthousiaste' mevrouw uit Berlijn. En dus gaat ook deze prachtige SP250 ons land verlaten. Er resten in Nederland nu nog 21 gekentekende auto's en zo'n 5 restauratie projecten...

bottom of page